Klassikern: Kinesiska muren

Kinesiska muren är resultatet av många murar som under ännu fler år blev en och som gått från mongolhindrare till turistattraktion.

Den Kinesiska muren är med sina mer än sextusen kilometer världens längsta byggnadsverk och skyddade under över tusen år kineserna mot deras barbariska grannar i norr. Ursprunget till muren är otaliga mindre murar och försvarsverk – avsedda som skydd mot inre fiender i lika hög grad som yttre – som drygt tvåhundra år f.Kr. sammanfogades för att hålla mongoler och andra anfallare ute ur de tre kungadömena i vad som nu är Kina.
Begripligt nog är ju världens längsta mur inget man svänger ihop på ett par futtiga århundraden och trots att hundratusentals bönder sattes i arbete pågick murbyggandet ända in på 1600-talet då Ming-dynastin avslutade det hela.
På vissa ställen är muren tiotals meter hög och nästan lika tjock men delar av den var aldrig mer än befästa jordvallar. Som försvarsverk var muren bara delvis effektiv. Den uppfyllde sitt syfte mot mindre attacker men när mongolerna ledda av Genghis Kahn anföll under 1200-talet tog de sig förbi den halvfärdiga muren.
Idag är stora delar av muren raserad och av uppenbara skäl inte längre en vital del av Kinas försvar, men ett populärt turistmål. Däremot riskerar astronauter som spanar efter den från månen att bli besvikna då myten om murens synlighet från rymden är just en myt. I bästa fall kan den ses från omloppsbana runt jorden.
VIKTOR LAGERBORG

Fler Artiklar
Klicka och läs!