Den ofrivillige skämtaren

Hörrudu Nicklas Berglund. Ditt ämne till mig var helt uppåt väggarna otrendigt. Så jag tog kontakt med psykologen och författaren Mattias Lundberg som gav följande djupsinnga analys: ”Är du så dum att du har en vit soffa får du skylla dig själv.” Ja så var den saken avklart för nu vill jag skriva av mig om Håkan Juholt. Visst var det oväntat? Not!

Detta är tidningen Bil & Bostad vi krönikörer skriver i. Det är en tidning här i Västerbotten som presenterar bilhandlare och bostadsmäklare och deras utbud av varor och tjänster. Överallt ser vi foton på dessa. Anledningen till att våra mäklare och bilhandlare annonserar med sina foton är de vill bygga ett personligt förtroende med dig som kund. De är alla proffs, de är certifierade och branschkunniga. Det är med dem du ska göra ditt livs kanske största affär.
När det gäller politiker däremot, krävs varken utbildning eller certifiering. Det är här moralen kommer in. Skulle du kunna tänka dig att köpa en begagnad bil av Håkan Juholt? Skulle du kunna tänka dig att ge honom förtroendet att styra över rikets lagar och hela Sveriges ekonomi? Det är lite större business än att köpa en bil av Mats på Lindholms eller en villa av Sara på Boporten eller hur? Så låt oss diskutera moral och förtroende och projicera det hela på den ofrivillige skämtaren Håkan Juholt.

Skämtaren Håkan blir en stor agitator
När Mona Sahlin tog konsekvenserna av sitt dåliga valresultat behövdes en ny partiledare som inte hade belastningar från det gamla gänget. Valberedningen insåg att i stort sett alla varit inblandade så man beslöt att söka bland de anonyma trotjänarna i riksdagen. Var gömmer man bort fotfolket i riksdagen bäst? Jo i försvarsutskottet. Här fanns en kille som hette Håkan Juholt. Det är fortfarande höljt i dunkel hur den enväldige valnämndsordföranden Berit Andnor resonerade när hon headhuntade just honom till det viktigaste jobbet. Jag tror hon gick på Juholts utseende. Karln såg ju ut precis som Vitrysslands president Lukasjenko eller som en glad gamäng från en pilsnerfilm utrustad på Buttericks skämtbutik? Ja HAN ska vi ha!
Vi fick alla fel. Här kom en lysande agitator från de stora folkdjupen som togs emot med rosor, applåder och en stående ovation från Partikongressen. Där saknades bara ... ja vårt eget kommunalråd Lennart Holmlund. Han var den ende som hade uttryckt sitt ogillande över Den Ende Kandidaten på ett sätt som mera fick oss att tänka: ”har proppskåpen brunnit på Holmlund”? Eller vet han någonting som vi inte vet? (Holmlund ger inga kommentarer kring detta idag. Vissa säger att det inte behövs.)

Svenskt rekord i flest misstag på kort tid
Håkan Juholt har på mycket kort tid gjort alla fel som finns i boken. När FN vill att Sverige skickar JAS-plan till Libyen (ett utmärkt tillfälle att sätta stämpeln ”JAS – used in combat” vilket kunde ge svensk exportindustri en skjuts ser inte Håkan detta utan har en egen idé om att vi ska skicka patrullbåtar. What?
Han snackade inte med partivännerna innan han la fram sin budget: Här är den! Det här ska visa rätt väg för Sverige inom de närmaste åren! (Utskälld av sina egna, svansen mellan benen, hem och skriv om.)
Hans ”kulbo” visar sig vara sambo och på lägenhetskontraktet står bådas namn. Ett bostadsbidrag från Riksdagen som betalar hela hyran utnytttjas av dem båda. Det blir inte bättre när det ”avslöjas” att kulbon är arbetslös sedan hon blev kickad från jobbet och dömts för bedrägeri. En bra statsministerfru? Jag konsulterar min egen fru för att höra hur jag kan skriva om detta...
Jag frågade henne. Tror du jag kan skoja till det i krönikan om paret Juholt när dessa ska på nobelmiddan? Hurdå sa hon. Jo att de dukar upp med plastbestick och papptallrikar för de är rädda om silverbesticken? GÖR INTE DET sa min fru. Jo men sa jag, Håkan kan göra nåt kul av det. Ungefär som att han och kulbon satt på campingen utanför GK:s i Ullared... Juholt behöver alla tips han kan få för att få ett folkligt förtroende igen! Vill bara hjälpa stackarn... God Morgon!

Ja du Nicklas Berglund. I partiledardebatten sa den stukade Juholt till statsminister Reinfeldt att denne ”kunde alltid lita på det stora trygga socialdemokratiska partiet i dessa svåra tider”...Vilka favoritkomiker har du idag?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!