Kulturhuvudstadshuvudvärk 2011

Benny undrar om jag vet hur kulturchef Fredrik Lindegren och KHS-direktör Jan Björinge ska lyckas attrahera näringslivet och lugga kulturrådet på pengar – kort och gott; sy ihop finanserna till Kulturhuvudstadsåret.

Men jag har givetvis inte den blekaste...
Min första reaktion blir istället; måste de? Det kan låta som ett flyktbeteende, men om någonting känns jättesvårt och råjobbigt kan det vara läge att ta ett par steg tillbaka och behovspröva alltihop – är det verkligen nödvändigt?
Behöver huvudstadsåret finansieras i de sanslösa proportioner som det talats om? Belopp på hundratals miljoner har kastats omkring, och omfattningen avskräcker mer än den inspirerar.
Pengar, i synnerhet mycket pengar, skapar utan undantag dålig stämning. Nästan lika illa är det med motsatsen – utlovade pengar som inte dyker upp. Till och med de som från första början ogillade idén med ett kulturhuvudstadsår blev ursinniga när det uppstod tveksamheter kring ”EU-pengarna”. Nån hade ljugit – förmodligen alla. Nogärevälsjälvafan…
Solskenshistorien om att lilla Umeå i norr skulle kunna bli en huvudstad i Europa håller sakta men säkert på att förvandlas till en billig, destruktiv såpa. När och framförallt vart försvann allt det roliga med utnämningen? Var inte det här en supergrej? Minns jag fel när jag tror att vi jublade när beslutet kom?
Bara ett år senare är glaset inte ens halvfullt, och framtiden ser inte mycket bättre ut när det är givet att varje tveksamhet kommer att tröskas i media. Det kommer att hittas fel på vad det än blir. Antingen blir omsättningen för liten – eller för stor. Artisterna för okända – eller för kända. Kulturen för fin – eller för ful. Ingenting kommer att duga. Det är svårt att inte misstänka att projektets största kritiker är de som ännu inte fått vara med och leka. Lite som Vargen i Bamse. Han blev snäll och gosig så fort han fick vara med och bygga Åsnans stall.
Av den anledningen har ”förankring” varit viktig för ledningen. Ändå riskerar KHS att bli ett olympiskt spel i kultur – ett ångestfyllt, stort projekt med för höga insatser för ett lyckligt slut. Bäst skulle vara om alla bara kunde sänka förväntningarna, men det skulle nog betraktas som det största misslyckandet av alla.
Den potentiella guldruschen skapar konflikter, särskilt i kulturkretsar som inte är vana vid överflöd. Kultur handlar alltid mycket om pengar, eller för att vara mer precis; brist på dem. Det visste redan Jean Sibelius: ”Det är svårt att umgås med konstnärer. Man måste välja affärsmän om man vill konversera, ty konstnärer talar bara om pengar”.
Men viktigare än omsättningens storlek är hur de spenderas.
Själv ber jag för att organisationen shoppar ekologiskt, lokalt. Bevare oss väl för ”stora artister”. Varför inte återförena Refused? Det skulle vara kul på så många plan, om nån av EU-miljonerna gick rakt ner i de gamla djurrättsaktivisternas trasiga jeansfickor. Herregud vad upprörda folk skulle bli, gnällspikarnas huvuden skulle explodera på löpande band, som i ”Scanners”.
En Refused-reunion skulle bli en större grej än nåt annat jag kan föreställa mig. Folk skulle vallfärda hit. Rockdignitärer. Guns ´n´ Roses gamle basist Duff McKagan är en, Metallica-gitarristen Kirk Hamill en annan. Duff har vädjat, och lovat att dyka upp varhelst i världen Refused väljer att spela.
Tyvärr verkar det som att gamla, hederliga övertalningsmetoder inte funkar på dem, envisa rykten gör gällande att Refused nobbat miljonbud tidigare, så ledningen kanske måste vara lite kreativa och höra om killarna kan tänka sig en bytesaffär. En spelning mot en kulturell kravlista. Typ:
1) Hamnmagasinet rustas upp
2) Holmlund tvingas ta tillbaka sitt uttalande om att veganer är terrorister och hör hemma i fängelse
3) Hela RIX FM-festivalen jagas ur kommunen i tjära och fjädrar
Nåt sånt?

Benny; när man bara nästan spiller kaffe i den vita soffan blir man inte lika glad som man blir arg de få gånger det händer. Vårt humör beror mycket på vår inställning – har du några hjälp-till-självhjälpsknep att förmedla?
NICKLAS BEGRLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!