Klipp ut: Cykling förbjuden 10-18

Du nämner Staffan Ling som hittade på programnamnet Sant & Sånt. Ja, Staffan tillhör de mer påhittiga personer jag känner här i Umeå och jag har haft äran att jobba med honom med flera teveprogram.

Inte med Sant & Sånt men jag fick skriva halva julkalendern som hette Julstrul med Staffan och Bengt. Åtminstone heter den så i DVD-utgåvan. Det här med namn på teveprogram är förresten inte så enkelt. Jag bad Staffan göra en lista på de teveproduktioner han gjort och också hittat på namnen till. Minns ni de här: Sant & Sånt, Snickum Snackum snö och sånt, Dimman lättar, Snubblerier, Tänk om, Skrivklådan, Staffan och Bengt p.g.a semester, Vaduvill Show, En gång till, Ling håller Låda, Noaks Land, Julkul, Liv i Luckan, Julstrul och Femettan. Jag var med att göra Vaduvill show, Ling håller låda, Noaks land, två av Julkalendrarna och Femettan.
När nu Nicklas frågar; ”Har du några exempel på bra och dåliga namn” ska jag i sanningens namn säga ... jag vet inte. På de flesta av programmen jag räknar upp där jag själv har varit inblandad har vi haft tittarsiffror vem som helst skulle drömma om idag. Men det kan ju också bero på att det fanns färre tevekanaler på den tiden. Men kommer någon ”utanför familjen” ihåg vad de hette? Jag tror inte det. Och jag vet ett program som Staffan gjort som INGEN kommer ihåg idag. Det var ett barnprogram han kallade för: Kollallalla tittilittitävä!
Staffan vet också skälet till att ingen minns det: ”Folk trodde nog att det var ett finskpråkigt program från finska YLE.” Och som svar på Nicklas fråga. Ja, Sant och Sånt är ett bra namn på ett teveprogram, men Kollallalla tittilittitävä! är förmodligen etta på kalkontoppen över sämsta namn någonsin!

Tänk om Al Pacino
hade kallats för ”Hedlund”
Om man nu fortsätter filosofera kring Staffan Ling som mediefenomen kan jag ändå inte låta bli att konstatera att hur många teveprogram Staffan än har gjort i egen regi så är det nog få som minns vad programmen hette och får jag tro något är han nog mest ihågkommen idag – hos dagens ungdom – i dessa karaktärer:
1. Som den ofrivillige dansaren Staffan Ling med Dee Demirbag från E-Types spelning i Stadskampen 1998 (klippet finns på YouTube).
2. Som töntfiguren ”Hedlund” i Sällskapsresan 2 (även klipp från den filmen finns på YouTube.)
Om man nu återgår till Nicklas fråga om ”bra namn” så verkar Hedlund vara ett bra namn på en Staffan-karaktär, för många gånger jag har varit ute med Staffan så är det inte ovanligt att grabbar som har druckit några burkar var gärna ropar: ”Tjena Hedlund!” Ja då vet man att filmen har gått i repris igen på någon kanal. Och jag skulle tro att Lasse Åberg kanske får höra ”Tjena Stig-Helmer” kanske tio gånger samma dag.
Det här med bra namn på rollkaraktärer. Är det någon där ute som minns vad Robert de Niro hette i Taxi Driver? Eller vad Tom Cruise rollkaraktär är i Mission Impossible. Eller vad Al Pacino hette i Scarface? Skulle vi minnas dem om de hade hetat ”Hedlund”. Ja, inga problem!
Satan i Gågatan
så svårt med rätt skylt!
Ett bra namn på en produkt är SATAN I GATAN. Så heter Veronica Maggios nya skiva. Och innan krönikan får ett slut kan jag då med en P3-övergång elegant utbrista SATAN I GÅGATAN. För vad ska man säga om de kommunala tjänstemännen på Umeå Kommun som aldrig riktigt lyckas sätta upp rätt sorts skyltar på Gågatan om att här råder cykelförbud vardagar 10-18.
Jag har nu drivit kampanj om detta på Facebook men nu använder jag med krönikörens makt att i ett huj nå 80 000 läsare i samma svep och säger: Harreligen hissjöpigern ska det vara så svårt att förstå ni som jobbar i kommun. Klipp ut dagens rubrik på denna krönika så blir det rätt. God Morgon!

Ja du Nicklas. Ett helt kansli kring Kulturhuvudstad 2014 vet inte riktigt hur man finansierar kulturåret. Har du några tips du kan bjuda på för att göra deras arbete lite effektivare?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!