”Härmed förklarar jag krig mot Åland!”

Lappkast, säger Nicklas. För er som inte vet vad det uttrycket betyder kan jag upplysa er om att det är en helomvändning man gör på skidor. Det logiska då borde betyda att man återvänder i sitt gamla spår... Ja så låt mig återvända först till en omvärdering av hur jag ser på Torsten W Persson samt därefter gå lös på hela kaosteorin i världen!

Torsten, Torsten ... du rockar fett!
Gudarna ska veta att jag som redaktör för studenttidningen Vertex i många år var kritisk mot Umeås kommunalråd Torsten W Persson (s). Han var MAKTEN, han var betongsossen, han var ... ja han gillade helt enkelt inte rock’n roll. Det tog ända fram till 1986 innan jag började omvärdera denne man. Gubben var ju radikal! Det var han som gjorde hålan Umeå modernt och låg bakom Ålidhem, utbyggnad av Dagis och kollektivtrafik. Det var han som etablerade Umeås starka kommunala bolag för allmännyttan och det var han som byggde Folkets Hus för 25 år sedan. Och sedan att hela Umeå skulle få fiberoptisk kabel och bli snabbast i Sverige på dataförbindelser. Torsten W Persson. Du är en bra bit över 80 år men det rockar fett om dig än i denna dag. Ja du är fortfarande radikalaste snubben i stan!

Obs! Konsum älskar IKEA idag
Sedan Torsten W byggde Folkets Hus har det stått still i stan i snart 25 år. Men nu är det som att kaosteorin har drabbat Umeå i full skala. Besluten om stadsförändring sker snabbare just nu än en gepard med rännskita. Det rivs och det byggs överallt och samtidigt med för den delen. Ketchupeffekten! Å nu vill även IKEA flytta hit. Men vänta nu. Har vi inte hört det förut? Om inte jag är helt historielös så ville IKEA etablera sig i Umeå i mitten av 90-talet. Då vid Norra Infarten. Men då fanns ett krux för där fanns även Konsums möbelvaruhus Obs! (Här kommer min konspirationsteori.) Som vi minns det från den tiden motarbetades IKEAS etablering av sossarna och Konsum och man skyllde på ”trafikproblem” på Ersboda. Samma skäl angavs även när Balticgruppen ville bygga köpcentrum i närheten av Obs! om jag minns rätt. Idag finns inte Obs! Men OBS! Nu är det ju andra tider eller hur? I lokalteve kunde vi nyss se Kjell Edlund från Konsum Nord vara helt lyrisk över IKEA:s etablering vid Södra infarten. Han sa:”Det är jättekul att IKEA vill komma till Umeå och vi på Konsum var också först med att vilja vara där vid Södra Infarten innan vi ens visste att IKEA skulle dit. Så vi är först i kön.” Okej Edlund. Nu var det locket på i kommunledningen i tre månaders tid om IKEA:s hemliga beslut så det är ju för oss en gåta hur du kunde känna till detta långt innan ICA och alla de andra. Vart ska ni förresten vara. På rönn-marken där ute eller?

Sex and the city och Centern
Vem hade för 25 år sedan anat att USA skulle bli utfattigt och Kina skulle bli världens största kapitaliststat? Vem hade trott att den radikale Tony Blair (kramad av världssamvetet Bono) i England (fredsälskande nation) skulle bli den förste att hänga med på George Bush USA:s invasion av Irak? Vem hade trott att Tyskland (don’t mention the war) skulle bli först med att lägga ner kärnkraftverken? Vem hade trott... Ja ursäkta mig men det kom en FLASH från lilla Centerpartiet som bråkar med min hjärna.
Jag träffade Börje Hörnlund på en fest för några år sedan. Han hade fått i sig några groggar och pratade om hur dålig Maud Olofsson var som partiledare. ”Hon hade sålt ut hela centerns ideologi”, sa han. Nu byter Centern partiledare igen. En ung tjej som ser ut som den rödhåriga bruttan i Sex and the city. Vad hon kan? Allt. Vad hon vill. Allt. Vad hon vet. Inget. Hon pratar flytande småländska för det är en bra dialekt för en centerledare (säger hon själv). Hennes förebild är Maggie Thatcher och hon gillar att slänga ur sig politiska idéer. Nu vill hon bli minister. Mitt tips: Mrs Thatcher enade England med att förklara krig mot Falklandsöarna. Med Annie Lööfs känsla för stora utspel skulle jag inte ta det för otroligt att hon under en tripp med Finlandsfärjan tillsammans med Fredrik Federley utklädd till transan Ursula förklarar krig mot Åland. Ja det kan ju låta hur tokigt som helst men Håkan Juholdt ville ju skicka flottan till Libyen. Det blir ett spännande år att se fram emot. God Morgon!

Ja du Nicklas. Här avslöjades mycket på en gång. Men vad är egentligen sant? Vad är den största lögnen som du har varit med om?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!