Tror ni det händer ett mirakel idag?

Mirakel. Inträffar sådana i Västerbotten? Det är klart de gör, säger mina vänner. Titta på NYFÖDDA-sidorna i VK och VK, där ser du dagligen små mirakel. Alla nyfödda barn! Visst, svarar jag. Men att det föds barn är nog inga mirakel, det är däremot ett mirakel hur många familjemedlemmar som lyckas klämma in sig på samma bild som den lille. Ibland ser vi hela familjen; mamman, pappan och tre syskon + den lille bäbisen som såg ut som en Stryckselepalt i mitten.

Vi får här ta tillfället att hylla BB-fotograferna hos VK och VF för stort tålamod med att ta dessa bilder! Ibland är det rent mirakulöst hur de kan få till det.
Men nu över till Västerbottens mirakel. Det jag först drar mig till minnes...

Miraklet i Kristineberg
...det som hände i gruvorten Kristineberg natten mellan den 28 och 29 november 1946. Vi är hundra meter ner i Kristinebergsgruvan och det är nästan midnatt. Innan maskinborraren Johan Olofsson ska gå hem från sitt kvällsskift sätter han sprängsalva i väggen. BLAMM! Olofsson är hemma innan sprängdammet lagt sig och det blir i stället Albert Jönsson som kommer vid femtiden på morgonskiftet som får se det MIRAKEL som nu framträder i bergväggen.
Men vad i Jesse namn? En Kristusgestalt!
Gruvfogden Erik Eriksson tillkallas. Han vet nog att det geologiskt rör sig om en silverglänsande vit sericitkvartsit inramad i mörkare kloritkvartsit, men vad liknar detta? Jo självaste Kristus. Allt fler gruvarbetare strömmade till och fick häpna över kristusgestalten. Var detta naturens spratt eller fanns det en djupare mening? Kan det ha varit en tillfällighet med Kristus i Berget när samhället heter ... Krist-i-ne-berg! Det var nog inte bara Johan Olofsson som därefter blev helnykterist och frälst. Kristus i berget lockade tusentals besökare ... men detta var bara början!

Jesus i min leverpastej?
Nu kanske en del läsare drar sig till minnes en sång som gjorts här i Västerbotten som heter ”Jesus i min leverpastej”. De som hittade på den låten var inga andra än musikerna Johan Norberg och Kjell Lövbom. Nu är båda dessa gossar mirakulöst framgångsrika med en helt annan repertoar, så åter tillbaka till Kristineberg där ännu en kristusgestalt dolde sig. Nämligen i en marmorplatta på Konsum i kyldisken.
Men det var först 1968 när butiken skulle byggas om som och föreståndaren Stig-Göran Sjöström tog hem plattorna till sin sommarstuga där de lades ut på gräsmattan som de upptäcktes. Nä vänta – inte ens nu! Det var när hans fru en dag vände på marmorplattan som miraklet uppstod. Även här fanns en Kristusgestalt som var nästan identisk med den man hittat i gruvan! Kristus i Kristineberg gånger 2. Nog var det så man kunde HÄPNA! Var inte det lika märkligt som han som skrapade fram tre teveapparater på Triss på två lotter?
Nu tycks miraklen i Kristineberg ha upphört, men nog borde väl Västerbotten kunna bjuda på fler mirakel? Javisst. Frågan är bara hur mirakel ska inventeras, kvantifieras och hanteras!

Region Västerbotten får
ansvara för fler mirakel!
Skiter björnar i skogen? Ja det gör de. På Länsstyrelsen vet man allt om björnskit och fiskbestånd i länets sjöar och bäckar, ty allt sådant kan inventeras. På Länsstyrelsen finns tjänstemän som inte gör annat än har koll på var björnarna skiter och var fiskarna leker. Men har man här kompetensen att även inventera mirakel? Vad skulle man förresten göra om det inträffar ett mirakel, går man in till landshövding Chris Heister med ärendet?
Nej besvära icke denna kvinna i onödan. Hon har nog mycket att gruva sig för, nämligen gruvnäringen i länet.
Rätt instans för mirakelfrågor är naturligtvis Region Västerbotten. Här tar man hand om precis alla frågor som ingen annan tar hand om när det gäller Västerbotten och som gäller tillväxt, kultur, turism pch det mesta som rör EU-bidrag.
Det är alltså hit han ska vända sig, Åsele/Fredrikas kommunalråd Bert-Rune Dahlberg, om han skulle upptäcka att hans Buddhastaty i Vilhelmina gråter. Nog vore det ett lika stort mirakel som den gråtande Madonnan i Syrakusa?
Jag skulle tippa att den kreative Thomas Hartman som jobbar på Region Västerbotten skulle känna sig uppmuntrad att stötta den sortens initiativ för att göra länet känt. Till det krävs nämligen mirakel. God Morgon!

Ja du Nicklas. Nu är det förbjudet i Umeås skolor att skicka med barnen matsäck till utflykten. Är det bra det?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!