Foto: Elin Larsson

Öppet hus även hos ERA Bomäklarna

En av de mäklarfirmor som kommer att hålla öppet hus under Bil & Bostadsbytardagen är ERA Bomäklarna. Här hälsar Monica Norrgård och Peter Jevenko besökarna välkomna. Bil & Bostad hälsade på för att höra vad man ska tänka på då man byter bostad. – Man ska inte spekulera i sitt boende, tycker jag, utan köp för att du ska bo där och den dag du flyttar har du förhoppningsvis gjort en vinst. Om man köper en bostad för att man ska bo där och inte i spekulation, då är det alltid ett bra läge att köpa bostad, säger Peter.

oftare än tidigare tycker både Monica och Peter att man ska köpa boende med inställningen att man ska bo där en längre period och inte för att på kort sikt höja värdet och tjäna pengar på det.
– Boendet har alltid varit en bra investering, sen kanske det stundtals har varit för bra och då kommer man in på det här med spekulation. Man köper något som man rustar upp och säljer för ganska dyra pengar. Så har det funkat men det är inte alltid det fungerar så långsiktigt, säger Peter.
Flyttar flera gånger
Han tror dessutom att det där med värdet löser sig även för de som köper ett boende för att bo där ett längre tag.
– Om man ser på hur det var förr så tror jag att folk köpte boende för att man skulle bo där, och sen då man sålde det tänkte man ”oj, har det gått upp så här mycket?” och så var man glad. Det är ju alltid så när man tittar i backspegeln att man tänker varför köpte jag inte för fem år sedan? För fem år sedan upplevde man priserna som jättedyra men jämfört med idag var det billigt. Och tittar vi på ett perspektiv fem år framåt så tycker vi säkert att det vi hade 2011, det var billigt, resonerar Peter.
– Det är ju inte längre som med våra föräldrar som bara flyttade en gång, utan man rör ju på sig mer idag och det är bra. Ofta kanske det är så att man köper en bostadsrätt och så blir det småttingar och för litet så då köper man ett radhus. Sen kanske familjen blir större och ekonomin bättre, då byter man upp sig till en friliggande villa, säger Monica.

Lång erfarenhet
Ska man hitta bostad i Umeå är både Monica och Peter överens om att en liten mäklarfirma som deras egen är ett bra val.
– Vi är en liten mäklarfirma och det gör ju att man får väldigt bra service och vi känner våra kunder. Är det så att någon av oss har semester så hänger det inte på det utan vi backar upp varandra och har koll på varandras objekt, säger Monica.
– Sen har vi jobbat väldigt länge både jag och Monica och har lång erfarenhet. Vi kan marknaden i Umeå. Vi har varit med ett tag och vet att det här är rätt pris på rätt område. Umeå är en bra stad, det finns lite billigare områden, det finns lite dyrare områden, alla vill ju bo på olika ställen och det är helt rätt, alla kan inte bo här i centrum till exempel, säger Peter.
Och för den som är nyfiken på vad Monica och Peter har att erbjuda är Bil & Bostadsbytardagen ett tillfälle att ta vara på. Men vad som kommer att hända vill Monica inte riktigt avslöja.
– Vi kommer att bjuda på kaffe och tårta och så ska vi ha några små överraskningar, avslutar hon hemlighetsfullt.
ELIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!