Vem ska inledas i frestelse idag?

När man är liten förstår man inte alltid vuxenorden. Jag tänker främst på orden man mötte i sånger, psalmer eller i böner som skulle läras utantill.

Ta den här Luciasången vi fick lära oss tidigt. I den finns ord som icket kan googlas, för att uttycka det modernt: ”Natten går tunga fjät runt gård och stuva. Kring jord som soln förgät, skuggorna ruva.”
Vi förstår nog stämningen i sången men vad betyder stuva? Hur tungt är ett fjät? Att höns ruvar vet vi, men kan en skugga verkligen ruva? Inte vet jag. Men vi sjunger ju så, och då är det också så!

Ingen tager Sunes säng
Jag dåsade efter en maten och lyssnade som vanligt på P1. Den sövande rösten i radion kan ha varit Bengt Pohjanens. Han är från Tornedalen och brukar ofta prata om just det. Nu berättade han om när han var liten och gick i första klass. Hemma talade man mienkele (tornedalsfinska) men i skolan var det förbjudet.
Jag skulle tippa att skolfröken indoktrinerade de små in i svenska med att lära dem Luciasången. Bengt blev väldigt glad av få sjunga den tillsammans med de andra skolbarnen. I sången sjöng man nämligen om Bengts pappa Sune! Texten är egentligen ...”ingen dager synes än stjärnorna på himmelen de blänka”. Vi kan nästan höra när lille Bengt och hans mienkeletalande skolkamrater sjöng: ...”ingen tager Sunes säng, sääärnorna på himmelen de blänka”.
Till saken hörde att Bengts pappa Sune var skogsarbetare och alltid trött när han kom hem från skogen. Det vore förfärligt om någon hade tagit hans säng, eller hur?
Kan ni er Fader Vår?
Nicklas vill att jag ska utreda detta med frestelser. Ja vad menas nu med det? Låt oss gå till bönen Fader Vår i 1917 års version. (För mig den enda giltiga versionen.) Äntligen lite guds-orda i Bil & Bostad!
Fader Vår, som är i himmelen. Helgat varde ditt namn. Tillkomme ditt rike. Ske din vilja, såsom i himmelen så ock på jorden. Vårt dagliga bröd giv oss idag, och förlåt oss våra skulder, såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro, och inled oss icke i frestelse utan fräls oss ifrån ondo. Ty riket är ditt och makten och härligheten i evighet. Amen.
Jämfört med texten i Luciasången är dessa herrens ord mer rakt på sak. Vi förstår det här med vilja och skulder och brödet, men vad är en frestelse? Som man inte ska inledas i och som tydligen är av ondo? Det var nog det enda man kan fundera över, även i vuxen ålder. Alla frestelser jag kände till var mammas Janssons frestelse och det mormor sa när hon hade bakat saffranslängder: Då kokade mormor kaffe till mig, skar upp några bitar som hon bredde smör på och sa: ”frest och döpp bulla ve smöre på!” I begreppet ”frestelse” fanns alltså intet ont vad jag minns. Dessa frestelser har tvärtom frälst mig ifrån ondo!

Har du inlett någon i frestelse, nyligt?
Nu visste man någonstans att man inte skulle smygta en bit av systerns födelsdagstårta ur kylskåpet eller lirka pengar ur mors spargris för att få slantar till flipperspelet. Så här småttigt tänkte nog inte Herren i den bön som heter Fader Vår, det måste ligga någonting annat i begreppet frestelse.
Undra om inte läsekretsen ska få testa hur frestelsen fungerar idag och göra det med varandra. Till helgen kanske ni ska ut på puben eller krogen. Om ni nu närmar er en dam/herre så kan ni säga: ”Ursäkta men får jag inleda dig i frestelse?” Om då svaret blir: ”Nej men fräls mig ifrån ondo!” Det senare är samtidigt en uppmaning som ni själva får tolka. Hur frälser man idag någon från ondo? Om ni då tänker ogudaktigt kan kvällen sluta hur trevligt som helst. God Morgon!

Jahaja Nicklas. Nu fick jag äntligen med lite gudsord. Förresten, hur har du det själv med Gud? Jag är inte ens konfirmerad!
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!