Foto: istockphoto

Sex av tio kör bil trots extrem trötthet

Trötthet är en av de vanligaste orsakerna till trafikolyckor. 6 av 10 säger att de kört bil när de egentligen varit för trötta för ratten, och det är männen som är de värsta syndarna. Det visar en undersökning av Länsförsäkringar.

Hela 70 procent av männen och 51 procent av kvinnorna har kört bli när de själva egentligen känt att de varit för trötta för det.
– Alltför få känner till att ett dygns sömnlöshet motsvaras av att köra med 0,8 promille alkohol i kroppen, säger Stefan Skotte, skadeförebyggare på Länsförsäkringar.
Ungefär 20 procent av alla trafikolyckor är trötthetsrelaterade. Och i dessa dör minst 50 människor medan antalet svårt skadade är mångdubbelt fler. Den vanligaste typen av misstänkta trötthetsolyckor i Sverige är singelolyckor. Och det är olyckor som oftast slutar illa. Risken för att dödas och bli svårt skadad är hög, så mycket som tre gånger högre än vid andra typer av olyckor.
– Att vara trött i trafiken utgör inte bara en risk för dig och dina medtrafikanter. Du bryter också mot lagen. I trafikförordningen jämställs uttröttning med alkohol- och drogpåverkan, säger Stefan Skotte.
För mer information om hur trötthet påverkar kroppen och de senaste forskningsresultaten kring trafiksäkerhet, se webbplatsen: www.somnainte.nu. (Källa: Länsförsäkringar)
Anders Ericsson

Fler Artiklar
Klicka och läs!