Foto: Peter Carlsson

Japanska visioner

Trädgårdsvärlden har i alla tider inspirerats av den japanska trädgårdskonsten. Dess strama, eleganta formspråk passar utmärkt i vår svenska mylla. Ändå är det inte konstigt att bonden, som sålde en bit av sin åker till Annette och Lars, åkte ner i diket när han körde förbi den nyanlagda trädgården med sin traktor. Mitt bland sädesfälten uppenbarade sig nämligen en hel japansk trädgård, komplett med ceremoniellt tehus och rinnande vatten.

Inspirationen hämtade familjen från bland annat Chelsea Flower Show i London, och högst upp på önskelistan över trädgårdsdrömmar var ett stilla lugn med rasslande bambu, porlande vatten och ett svalkande rum i form av ett tehus. Det fanns inga ritningar, utan huset tog form medan det byggdes, det var ögonmåttet som fick styra hammaren och sågen.
Tehuset ramas in av mjuka träplankor, grönytor, svart singel och rinnande vatten. Bredvid ligger den gröna lunden med några svarta skifferstenar som omgärdas av marktäckaren krypkotula. Här har både oregano och akleja med hjälp av vinden fått slå sig ner och bilda gröna kuddar och vita utropstecken. Den nyplanterade cedern kommer så småningom med sina mjuka barr att sila den starka sommarsolen och ge skön skugga.
Från rännan i tehusets svarta marmorgolv rinner vatten under det massiva ekbordet ner i den lilla dammen utanför där småfåglarna har simträning med sina ungar. Vid sidan av dammen ligger den krattade grusytan, karakteristisk för den japanska trädgården, med några större stenar som blickfång.
Framför det svarta gruset vajar de två meter höga prydnadsgräsen sövande i vinden. Den del av trädgården som inte har några avgränsande träd mot fälten har ramats in med stående armeringsmattor, ett ekonomiskt rumsindelningsalternativ till staket eller häckar. Med flera parallella armeringsmattor skapades enkelt en passage in till trädgården. För att ytterligare markera gången gjöt Lars några runda trampstenar i betong. På den ena staketstolpen tronar en eldsprutande drake i stål. Det är familjens japanska version av trädgårdstomten, som vakar över trädgården.
HANS MÅRTENSSON

... i Under bar himmel av Ulrika Grönlund (ICA bokförlag).

Fler Artiklar
Klicka och läs!