Foto: Joel Lindberg

Smidigt sätt att ta sig fram på banan

För vissa är de vardagsmat. Andra har aldrig kört en. Bil & Bostad ger sig ut på Umeå Golfklubbs bana – för att provköra golfbil.

Golfbilar, eller Clubcars som de även kallas, gjorde entré på amerikanska golfbanor för ungefär femtio år sedan. I Sverige har användningen av dem ökat under senare år.
– Golf i Sverige är kopplat till en stark tradition att promenera runt banan. Men nu börjar det bli fler och fler som vill köra golfbil. Tidigare användes de av spelare med fysiska förhinder och ett läkarintyg krävdes, men idag är hyr de flesta klubbar ut dem till alla gäster, säger Lena D Lindström, klubbchef för Umeå Golfklubb i Holmsund.
Elbilen, från tillverkarna OC Off Course, vi testar är nyinköpt av Umeå Golfklubb för säsongen. Modellen heter OC Royal, är tvåsitsig och utrustad med bekvämligheter som mugghållare och förvaringsställen för golfbollarna. Och utrymmen för vagn, bag och andra tillbehör som följer med sporten är ordentligt tilltagna.

Stark i uppförsbacke
På fulladdade batterier utlovas en körsträcka på 80-100 km, svängradien är ca tre meter och bromssträckan likaså. Bilen är överraskande stark i uppförsbacken, motorbromsar tillfredsställande och svängradien fungerar utmärkt vid vanlig körning. Finstyrningen är en aning trixig – man får ratta mycket för att den ska klara små, kvicka svängar.
Bilen saknar hastighetsmätare, men specifikationerna talar om att maxhastigheten är ca 18-24 km/h. För att testa det så grundligt som möjligt görs ett omfattande och spontant utvecklat test. Ett springtest. Skorna åker av och sträckan bestäms. Klara, färdiga, gå. Accelerationen är långsam. Men på en längre sträcka, då den kommit upp i fart, ligger den jämsides med en för livet springande, otränad människa.
Men adrenalinkickande hastigheter behövs inte på golfbanan. Den är miljövänlig, snäll mot gräsbanan och perfekt för sitt ändamål. Den tar spelaren från hål ett till arton och gör åkturen till ett nöje då en fläktande fartvind svalkar i sommarvärmen.
SOFIA JOHANSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!