”Hee haw, here we go!”

Ska du till Visfestivalen på Holmön i år? Det tycker jag absolut. Visfestivalen på Holmön har funnits sedan 1994 och den lär nog finnas där så länge Christer Gilder kan stämma sin gitarr och kommer ihåg texten på Dan Anderssons visor. Men det är ju mer än så!

Genom åren har man gästats av de flesta av Sveriges bästa vissångare och trubadurer. Ja i princip ”alla” har varit där. Men Holmön är som sagt en ö och varje år är det trassel med färjan. Den går inte, den går men vilka tider då, vi hann inte med, gud så sjögigt det var å gusis vad vi spydde! Jaja tänker jag, men det är ju i alla fall gratis!

Skärgården kan man göra ännu roligare på sommarn!
Visst är Visfestivalen bra. Så bra att den får mig att tänka; kan man inte ordna ännu fler arrangemang i skärgården. Båtfolket skulle nog gärna hänga på, de har ju ingenstans att åka i denna trista grunda skärgård. Tänk er tre öars festival med arrangemang för detta uttråkade båtfolk. Först visfestivalen på Holmön, sedan en festival på Norrbyskär och sen puttrar alla uppströms älven till en höstfestival på Bölesholmarna, eller till Öns sydspets där det finns en scen, tror jag. Är inte det en bra idé?
Jo det är klart det är. Ska vi säga att det är klart till kultursommarn 2014? Bra då är det planterat. Men tillbaks till det som nu ska ske i helgen med Visfestivalen på Holmön.
I år sa man i pressmeddelandet att man ska ”föryngra” visfestivalen. Alltså tar man dit artisterna; Annika Norlin 34 år, Irrma Schutz-Keller 46 år, samt ACNE från Luleå där Torbjörn Harr är yngst med sina 52 år och där resten av bandet nog stapplat sig över 60-strecket. Föryngring? Ja här är en generation som aldrig blir gammal anser Benny 59 år. Som också kan berätta lite mer om det här bandet ACNE.

ACNE:s första spelning
var vid våran kakelugn
ACNE spelar alltså på årets visfestival. Ja redan i morgon (den 28 juli) är de hos Stefan på Herrgårn i Skeppsvik. Namnet ACNE har inget med jeansmärket att göra, inte heller ungdomsproblem och de är inte heller finnar. Nej de flesta i bandet kommer från trakterna kring Luleå och ACNE betyder helt enkelt Avan Country & Northern Ensemble.
Jag är stolt när jag säger att ACNE hade sin allra första spelning i Umeå hemma hos oss i villan på Sofiehem. De kom dit som en överraskning för min fru Eva som fyllde 40 år. Vi satt där och trängdes vid långbord i vardagsrummet och vi var 30-40 personer. Mitt i högtidstalen dundrade det in ett gäng grabbar klädda som raggare med jeansjackor, sydstatskepsar och cowboyhattar och tjoade på texasdialekt; ”HEE HAW HERE WE GO!...”
Grannen, den oklanderlige universitetsbyråkraten Svante Lampa, flög upp från stolen och var fullt övertygad om att vi invaderats av raggare. Vi lyckades hejda Svante innan han tagit fram sheriffstjärnan och skulle köra ut dem men när grabbarna trängde in sig vid kakelugnen och ställde sig på scenen – mormor Astrids kökssoffa – var Svante inte sen att tjoa med i låten ”Eve of Destruction” som gjordes som en hyllning till min fru Eva. ”HEE HAW! HERE WE GO!”
Två timmar senare kom de tillbaks till kalaset efter sin första officiella spelning på Universum och byråkraten Svante ville bara prata engelska med Little Harry Small. Han trodde fortfarande att grabbarna kom från Texas.

ACNE idag 20 år senare
ACNE hade gott om spelningar i Umeå strax efter de slagit igenom på Universum. Peder Holmström som då var hotellchef på Hotell Winn bokade gänget i många utsålda föreställningar på Pianobaren. Under många år därefter har de turnerat över hela Sverige och Norge och oftast uppträtt i Luleå. Little Harry Small dog tyvärr för några år sedan med de övriga originalmedlemmarna är kvar; Kjell Peder Johansson och bröderna Benty och Bruno Öqvist. Sedan några år är även Torbjörn Harr med i gänget.
Så dra till sjöss säger Karlsson som hoppas att färjan till Holmön gungar lämpligt. God Morgon!

Du Nicklas. Nu har det gått en sommar till och du har blivit solbränd och vacker som...ja vad är förresten vacker när det gäller män. Vilka vackra män kan du komma på?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!