Foto: Elin Larsson

Wheels – vilken fest!

För nittonde året i rad var det i lördags dags för bilfesten Wheels National Norr och trots att Dragonfältet var fullt av bilar av alla de slag och antalet besökare uppgick till närmare 10 000 var det en fest som höll fast vid sitt anspråkslösa ursprung. – Det är en träff för bilentusiaster och motorentusiaster från hela Norden. Folk har med sig fika och kommer hit och tittar på varandras bilar, byter erfarenheter och umgås väldigt avslappnat, berättar Martin Sjöström från föreningen Nailheads som tillsammans med tidningen Wheels arrangerade dagen.

Sedan Wheels National Norr startade i Umeå för 19 år sedan har det vuxit från 100 bilar och 500 besökare till 1 500 bilar och 10 000 besökare. Men trots detta finns fortfarande den ursprungliga picknickkänslan kvar där alla oavsett bil eller kunskap är välkomna.
De som arrangerar dagen är föreningen Nailheads som består av tolv bilintresserade män och även om hela Dragonfältet i lördags var fyllt med bilar, utställare och besökare tycker inte Martin Sjöström att de gör så mycket.
– Målet är att träffas och umgås med likasinnade så vi gör ju egentligen inte så mycket. Vi annonserar att nu har vi den här träffen, sen hyr vi det här fältet, vi ordnar drygt 50 funktionärer, staketar in, ordnar med servering, scen, liveband och alltihop och sen kommer folk hit och umgås och har trevligt. Så det är ganska anspråkslöst. Man kan komma hit och fika och ha det trevligt med sina bekanta och sen åker man hem på kvällen, resonerar han.

En ganska nöjd vinnare
Under lördagen bjöds det på allt från marknad till finbilsparad där de finaste bilarna fick chans att visas upp och där de tio finaste bilarna belönades med en pokal. Den största delen av fältet upptogs dock av alla de som kom för att visa upp sina bilar utanför paraden och titta på de andra besökarnas bilar. Även Ljudverkstan och föreningen Umeå gatbilar fanns på plats och arrangerade under dagen en ljudmätartävling. Vinnare blev Henrik Törnquist tillsammans med flickvännen Angelica Karlsson och kompisen Conny Sjöberg.
– Målet var att komma upp i 150 decibel men det blev bara 149,6. Men vi vann så det gick ju bra i alla fall, berättar han.
Efter att Wheels International Norr avslutats var der dags för den avslutande crusingen som pågick långt in på lördagsnatten. Bakom denna stod bortsett från Nailheads även föreningen Umeå C och Janne Wiktorsson från Umeå C var väldigt nöjd med kvällen.
– Det är väldigt trevlig stämning och målet är att det ska vara en folkfest där folk i alla åldrar ska kunna vara med. Det är fantastiskt att alla bilägare kan få komma ut och visa upp sina konstverk så här och det har kommit till tack vare ett fantastiskt samarbete mellan Umeå C, polisen, kommunen och Nailheads, säger han.

Biltätt i centrum
Kvällen till ära hade det även givits tillstånd att köra bil utmed Rådhusesplanaden och på Rådhustorget och längst med trottoarerna samlades folk för att titta på bilarna.
Även på Storgatan ringlade trafiken tätt och bilarna blev till slut så många att polisen tvingades dirigera trafiken. Men trots det var även dessa nöjda.
– Det är lugnt och städat ikväll. Folk sköter sig bra och än så länge är det lugnare än vanligt, konstaterade polisen Markus Karlsson som även tyckte att det var trevligt att få jobba då det gavs möjlighet att se så många bilar och motorengagerade människor.
Några av de som kom för att titta på bil-arna var Magnus Persson och Anna Koistinen tillsammans med barnen Noel och Lova Vestberg och även dessa var nöjda med kvällen.
– Man får verkligen ett leende på läpparna. Det är som en folkfest. Alla har sin egen stil vilket är kul och jag tycker att det är roligt med de som lyfter fram raggarkulturen, säger Anna och får medhåll från Markus.
– Det är fantastiskt härligt, dubbeltumme helt enkelt, skrattar han.
ELIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!