Foto: Peter Öberg

Hitta lugnet med egen kolonilott

Sedan ett par år tillbaka växer det i Villanäs fram ett koloniområde. Ansvarig för området är Thorbjörn Johansson som sedan länge velat starta detta koloniområde. – Trots att Villanäs är ett av de mest expansiva områdena i Umeå har det varit en avkrok som knappt taxichaufförerna hittat till. Jag vill göra något för de som bor här men också för att få folk att hitta hit, säger han.

Att koloniområdet hamnade just där det nu ligger är ingen slump. Redan 1985 startade Villanäs odlingsförening ett odlingsområde här och det är detta område som Thorbjörn nu valt att utveckla.
– Då fanns här 50 odlingsplatser men inga hus. Nu står här 18 stugor och totalt ska det bli 22 stycken, berättar han.
Bortsett från detta kommer man även att utveckla kolonin med ytterligare ett område där man ska ta fram parkområden och bygga 29 stugor till.
– På det nya området finns det ett större vattendrag så där planerar vi att göra en damm och plantera in fisk så att man kan fiska om man vill.
Först och främst ska man dock gräva ur ett dike och leda om en bäck så att några av kolonilotterna som redan är byggda kan få större trädgårdsmöjligheter.
– Nu är det lite byggarbetsplats här men om något år blir det nog fint, säger Thorbjörn.

Långsiktigt projekt
Att Thorbjörn brinner för sitt projekt går
inte att ta miste på, vi går omkring på koloniområdet och han berättar om hur saker och ting växt fram och vad som finns kvar att göra.
– Det här är ett projekt jag smidit och planerat redan innan jag kom igenom kommunens kvarnar, men kommunen har varit med till 110 procent hela tiden.
Han försäkrar också att de som vill köpa kolonilotter här kan känna sig trygga.
– Det här rår jag om själv och kommer aldrig göra något annat med så det kommer finnas kvar.
Bortsett från den egna stugan får de som köper en kolonilott även tillgång till centrumhuset där det förutom möjlighet till tvättmaskin, dusch, toalett och ett större kök också finns en relaxavdelning samt bastu och bubbelpool.
– I centrumhuset finns det även tillgång till vatten året om. Vi stänger av vattnet till stugorna den sista september och sätter igång det igen kring den 1 maj beroende på hur vädret är. Men i centrumhuset finns det vatten året om utifall det skulle behövas, berättar Thorbjörn.

Olika typer av stugor
Han berättar att en annan viktig del för honom är att det inte blir ett enformigt område.
– Jag vill inte ha likadana hus överallt, det ska vara lite olika färg och former. Jag har förbjudit järnvitriol nu, vi har redan så många stugor i den färgen så nu får de välja någon annan färg. Den här stugan ska till exempel bli röd, säger han och pekar på en stuga.
För att få in olika former och färger låter Thorbjörn de som köper en kolonilott själva välja vilken typ av stuga och färg de vill ha.
– Vi har lite olika typer av stugor. Den här har till exempel loft och den där är ju en mer tidstypiskt Västerbottensstuga. Där är en funkisstuga medan den där är mer bagarstugeaktigt och här har vi spökhuset, säger han medan han pekar ut stugorna. Vi har stannat vid en svart stuga och han berättar att den stått tom sedan den arrenderades ut och därför fått smeknamnet spökstugan.

Låg medelålder
Han berättar att de flesta som har kolonilotter i Villanäs är mellan 40-50 år, även om några är över 50, vilket han själv tycker är ganska ungt. Han tycker att kolonilotter är ett bra alternativ både för de som tidigare bott i hus men flyttat till lägenhet och saknar trädgårdsbiten men också för de som bott i staden i hela sitt liv och aldrig fått ha sin egen lilla odlingsplätt.
– Men det är många som bara vill komma ut hit och känna lugnet, avlutar han.
ELIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!