Foto: Jasmin Kiviniemi

Lacka en bild på ditt fordon

Med bland annat tre förstaplatser från internationella airbrushtävlingar kan Robert Forsgren idag räknas som en av Europas skickligaste motivlackerare. Bil och bostad åkte ut till hans ”airbrush-studio” i Baggböle för att se hur han jobbar.

Robert är i grunden utbildad möbelsnickare, vilket i början var hans arbete medan han hade sin hobby på sidan.
– Då målade jag mest kvällar och helger. Experimenterade lite och gjorde grejer åt kompisar.
Han lät sedan sin favoritsysselsättning ta över alltmer och jobbar idag som professionell motivlackerare.

Jämn intensivitet
Tiden för ett arbete varierar, allt från några dagar till flera veckor. Självklart blir det väldigt hektiskt vissa stunder, när det gäller stora arbeten med kort deadline.
– Intensiviteten är ganska jämn, fast mest är det nog på våren. Då plockar folk fram motorcykeln och kommer plötsligt på att den måste lackas om.
Några favoritverk kan Robert inte säga att han har, men stora jobb som tex utställningslastbilar blir alltid bra. Dem har man ofta lite extra tid med och kan lägga ner mycket jobb.
– Jag målade en lastbil för en utställning i Danmark en gång. Jag jobbade på den i ungefär sex veckor. Det är en av mina favoriter. Efteråt åkte den runt på olika mässor i hela Europa och sådant är ju jättekul.
Just lastbilar är Roberts vanligaste kunder. Annars är det mycket mc och hjälmar som målas, de skickas ibland till USA.

Hittar inspiration överallt
Efter så många år i branschen kan man tycka att idéerna och intresset borde ta slut, men det verkar inte vara något problem för Robert.
– Inspiration hittar jag nästan överallt. Man kan se något på tv eller i en reklam med snygga färgkombinationer och sedan jobba utifrån det. Drivkraften är att hela tiden utvecklas och bli bättre.
Matilda Schampi

Fler Artiklar
Klicka och läs!