Foto: Bernard Gagnon

Klassikern: Sagrada Familia

Mitt i centrala Barcelona tornar den upp sig, Antoni Gaudís praktverk som varit ett ständigt byggprojekt sedan 1882. Och frågan är om den någonsin kommer bli färdig.

Ett år in i byggprocessen, 1883, tog den katalanske arkitekten och visionären Antoni Gaudí över ansvaret för det storslagna bygget. Basilikan kännetecknas av höga spiralformade klocktorn, som symboliserar apostlarna, evangelisterna, Jungfru Maria och Jesus. Hela Sagrada Familia är späckad med symbolik, och varje fasad har varsitt tema som avbildar olika skeenden i den bibliska historien. Basilikans ursprungliga syfte var just att öka kristendomens popularitet eftersom intresset för religionen börjat svalna.
Gaudí arbetade med Sagrada Familia ända till sin död 1926. Efter det har bygget letts av flera olika arkitekter, men alla har fortsatt enligt Gaudís vision. Detta trots att en stor del av hans originalritningar blev förstörda i och med spanska inbördeskriget.
Gaudí beräknade byggprojektets längd till 200 år, men nu finns planer på att låta basilikan stå färdig redan till hundraårsminnet av Gaudís död år 2026. Men alla är inte av samma mening, och om Barcelonas främsta landmärke en dag kommer kunna visa upp en silhuett utan byggnadsställningar får alltså framtiden utvisa.
JULIA SANDSTRÖM

Fler Artiklar
Klicka och läs!