Foto: Peter Öberg

Många anledningar skaffa solfilm

Så här års väljer många att preparera sina bilar och fastigheter med solfilm, för att skyla sig från solens strålar. Men att skydda mot solen är bara en av funktionerna, hos denna praktiska hinna över glaset. – Folk har verkligen börjat upptäcka nyttan med att använda film på rutorna, säger Johan Sellgren, från Umeå Solfilm.

Efter regn kommer solsken. Och efter en mörk vinter, är det säkert många som välkomnar ljusare tider. Men en strålande sol och långa soltimmar kan även medföljas av olägliga problem. Sommarsolståndet närmar sig med stormsteg, och för varje soluppgång väntar varmare väder. En högt stående sol är perfekt för en dag på stranden, men den kan även förvandla bilfärden till en mardröm. En lösning på problemet är solfilm, att helt enkelt tona sina rutor, för att på så sätt avskärma bilkupén från den påträngande värmen.
Det är dock inte alla bilmärken som erbjuder tonade rutor i sina tillvalspaket, och alla som har provat att själv applicera solfilm på sin bilruta, vet att processen är allt annat än problemfri. Johan Sellgren är en av dem. Han har arbetat med solfilm sedan 1991, då han för första gången tonade sina egna rutor, och efter en kurs hos Solfilmsgruppen i Stockholm 1995, har hans kunskaper i ämnesområdet bara växt. I dag har han företaget Umeå Solfilm.
– Min primära verksamhet består av solfilmsmontering på bilar och fastigheter, men jag jobbar även med olika typer av säkerhets- och fasadfilm. Plus att jag driver en bilverkstad, där jag bland annat riktar skadad plåt, samt optimerar motorer, säger Johan Sellgren.

Filtrerar bort strålning
När man monterar solfilm börjar man med att skära till filmen på utsidan av rutan, för att sedan fästa den på insidan. För att kunna komma åt glasrutan och göra ett ordentligt jobb, fritt från skarvar, är man ofta tvungen att dessutom montera ner delar av inredningen. Materialet formas därefter utmed glaset, vanligtvis med hjälp av en värmepistol, som gör filmen formbar. Den totala arbetstiden varierar beroende på bilmodell, men processen kan ta någonstans mellan tre och fem timmar.
Umeå Solfilm finns beläget på Umedalen, intill det hus där Johan Sellgren och hans familj bott sedan 1999. Och genom åren har den lilla verksamheten skaffat sig utpräglade kategorier av kunder.
– Vissa är ute efter att styla sin bil, medan andra vill ha insynsskydd. Sedan finns det mer funktionsinriktade människor, som vill skydda sina djur eller sina barn mot solljus. Filmerna jag använder filtrerar mellan 20 och 65 procent av värmeinstrålningen, vilket gör att det blir en väldigt påtaglig värmeskillnad i bilen. Solfilm kan därför fungera som energisparare, eftersom detta innebär att luftkonditioneringen inte behöver ansträngas lika hårt för att skapa en behaglig temperatur i bilen, säger Johan Sellgren.

Skyddar rutan
Användningsområdet för de filmtyper som finns på marknaden i dag är stort, något som också ger en egenföretagare i branschen fördelaktiga möjligheter. Filmen erbjuder nämligen inte bara skydd för dem som befinner sig bakom rutan, den kan även användas för att skydda rutan i sig, eller varför inte ge den en egen design.
– Det finns så mycket man kan göra med film, allt från att styla och bevara rutorna på sin bil, till att designa och insynsskydda sin fastighet. Det gynnar naturligtvis min verksamhet, och jag har även planer på att försöka utöka bilverkstadsdelen ytterligare. Det gäller att man hela tiden strävar efter att vara nytänkande som egen företagare, att man söker efter nya sätt att utveckla sin verksamhet, säger Johan Sellgren.

Trivs med jobbet
En egenföretagares vardag må vara fylld av möjligheter, men det är inte alltid en solskenshistoria. Att jobba hemifrån har också sina dåliga sidor, något Johan Sellgren kan intyga.
– Det är på gott och ont att ha sin verksamhet i hemmet. Det negativa är naturligtvis att folk kan dyka upp oavsett tid, och ofta har man svårt att säga nej. Medan det självklart är positivt att man kan styra arbetet som man själv vill. Men jag trivs verkligen med det här jobbet, man får träffa mycket trevligt folk och det tycker jag är roligt, säger Johan Sellgren.
På Umeå Solfilm på Umedalen blandas alltså nytta med nöje. Och Johan Sellgren verkar alltid vara beredd att framhäva fördelarna med denna fördelning, oavsett vilken kundkategori man kan tänkas tillhöra.
– Förut var det mest personer som ville styla sin bil som besökte mig, men nu är nog djurägare min största kundgrupp. Folk har verkligen börjat upptäcka nyttan med att använda film på rutorna. Mycket tack vare att den har en långsiktig funktion, på så många olika plan, säger Johan Sellgren.
JIMMY WIDERLUND

Fler Artiklar
Klicka och läs!