Klassikern: Atomium i Bryssel

Atomium föreställer en förstorad atom. Byggnaden är placerad i Belgiens huvudstad, Bryssel. Inte nog med att den är häftig, den används faktiskt till mer saker än att bara vara till för ögat.

André Waterkeyn designade denna byggnad för världsutställningen i Bryssel 1958. Efter endast sex månader av byggarbete stod byggnadsverket på sin plats i utkanten av staden.
Förutom att bara vara en atom i en järnkristall som är förstorad 165 miljarder gånger så representerar Atomium de nio (numera tio) provinserna och är även en viktig symbol för landet.
2004 till 2006 skedde en renovering av Atomium. De bytte bland annat ut 6000 små aluminiumbitar till 48 paneler i rostfritt stål. För att kunna göra denna ombyggnation använde de sig av bergsklättrare.
Byggnaden är konstruerad på ett sånt sätt att man ska kunna befinna sig i den. En rulltrappa i varje ”atomförbindelse” gör att du lätt kan förflytta dig runt i byggnaden mellan restauranger och utställningar. Du kan också välja att ta hissen längst upp till utsiktsplanet, där kan du beskåda en stor del av Bryssel.
LINNEA JÄRKSTIG & SOFIE LINDMARK LIE

Fler Artiklar
Klicka och läs!