Foto: Istockphoto

Sjöutsikt ökar värdet på villan

Sjöutsikt, nyrenoverat kök och badrum samt installerad bergvärme driver upp villapriset mest jämfört med ett flertal andra faktorer. Dessa värderas mycket högre än exempelvis nymålad fasad eller att villan är arkitektritad. Det framgår av SkandiaMäklarnas Mäklarforum, där mäklarna uppskattat snittpriser för olika faktorer i en bostad.

Mäklarforum är en återkommande undersökning som vänder sig till byråns samtliga mäklare på de 75 kontoren runt om i landet. Syftet är att fånga upp trender och ge en bild av utvecklingen på marknaden och kundernas attityder. I senaste undersökningen deltog 141 mäklare.
I undersökningen fick mäklarna ange vilken betydelse ett antal faktorer har för värdet på en typisk villa med 3-5 rum utifrån skalan 1-4, där 1=liten betydelse för priset och 4=stor betydelse för priset. Samtidigt fick de uppskatta ett snittvärde i kronor för respektive faktor.

Kök och bad viktigt i Norrland
Resultatet visar att sjöutsikt är den mest prishöjande faktorn i de flesta regioner, riksbetyget är 3,84 i snitt. I Norrland och Linköping väger renoverat kök och bad respektive sekelskifteshus tyngre. Överfört i kronor toppas listan av sjöutsikt nyrenoverat – i Stockholms län hamnar snittvärdet en sjöutsikt på hela 716 000 kronor. Nymålad fasad och fin en uppfart att parkera bilen på värderas relativt lågt i alla regioner.
– Många faktorer påverkar priset på en villa och det är helheten som avgör värdet. Men mäklarnas uppskattningar ger en indikation på vad det handlar om, säger Andreas Mühlich, marknadschef för SkandiaMäklarna.
Källa: Skandiamäklarna

Fler Artiklar
Klicka och läs!