Foto: Elin Larsson

”Vi är lite coolare än de andra körerna”

När Körslaget nu nått sin fjärde vecka är Umeås eget lag, Team Lisa, fortfarande en av de körer som tävlar om mästartiteln. Det är en kör som beskriver sig som en extremt laddad, norrländsk tävlingshäst. – Vi känner verkligen att vi är den norrländska kören när vi är där nere bland de andra körerna, det är skillnad i mentaliteten. Vi är lite coolare än de andra, lite mer laidback. Vi sparar oss tills det gäller, säger Anna Axelsson.

Men även om Körslaget är en tävling och Umeås körledare Lisa Miskovsky tycker sig känna av detta är det ändå inte tävlingen i sig som är det viktigaste för henne och Team Lisa.
– Det är roligt bland körledarna, vi har ju en jargong och man märker av att det är en tävling men alla gillar varandra lite för mycket, säger hon med ett leende.
– Så är det ju bland alla körer också, man fällde en tår när den första kören åkte ut. Jag tyckte det var jättetråkigt och så kommer det ju vara hela vägen, fyller Anna i.

”Vill sjunga en vecka till”
Lisa menar att själva tävlingsmomentet i och med detta inte blir det viktigaste utan att det istället är sammanhållningen i kören som är det viktigaste.
– Det är inte att man önskar att någon annan kör åker ut som utgör tävlingsmomentet utan själva moroten ligger i att vi vill få sjunga en vecka till ihop, säger hon.
Att ha en grupp att luta sig mot är också den avgörande skillnad jämfört med andra musiktävlingar, tycker Johanna Muntlin som menar att gemenskapen blir en trygghet.
– Det som är så bra med Körslaget är ju att det inte är en individuell musiktävling. Man kan ta det så hårt om det är individuellt och man får kritik. Nu har man varandra och det ger ju mer stöd och man känner sig inte utlämnad, menar hon.

Stor utveckling
Lisa tycker att hon redan nu ser en stor utveckling i gruppen trots att det bara gått två veckor.
– Nu börjar alla prata om kameravinklar, smink och sådana saker, det är värsta proffsen som börjar blomma ut. Just det gör det så kul också att få chans, så att man inte blev den kör som åkte ut först. Nu börjar folk tänka väldigt proffsigt både på rep och på plats, så det är en stor utveckling.
Att det gått så fort tror Anna är ett resultat av Lisas engagemang som körledare. Något Jonathan Fastborg också håller med om.
– Det måste jag ändå ge dig en eloge för, säger han och tittar på Lisa, när jag körde auditiongrejen tänkte jag att ”ja, men det kanske blir nånting, att vi kör med någon annan och så kommer Lisa in när vi spelar in med tv”. Men så är det ju inte alls. Lisa är med hela tiden och är med och peppar och det tycker jag är bra för det är verkligt, det är inte bara skit för tv.
Sponsras av Bilbolaget
Även om alla i kören ställer upp gratis så kostar det att driva en kör och för att lösa detta har man i Team Lisa sökt sponsorer. Ett av de företag som valt att sponsra kören är Bilbolaget som ställt upp med en Volvo V70 till laget. Något som enligt Lisa underlättar mycket.
– Det är jätteskönt att vi har ett fordon så att vi kan skjutsa varandra. Imorgon har folk till exempel chans att komma till flygplatsen på ett komfortabelt sätt. Sen är det ju en grym bil också så det är jättekul att vi fått den till gänget och att alla kan dela på den, avslutar hon.
ELIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!