Foto: Elin Larsson

Bukowskis lockade antikintresserade

Stämningen var hög då Mäklarhuset i samarbete med Nordea i förra veckan arrangerade en föreläsning med Bukowskis förste intendent Tom Österman som kom och pratade om Bukowskis auktioner och auktionsbranschen.

När Tom Österman kom till Östra gymnasiet för att prata om Bukowskis och deras auktioner var det ett hundratal personer som kom för att lyssna. Efter föreläsningen gavs även möjligheten att få sina medtagna föremål värderade och två av de som tog chansen var Margareta Axelsson och dotter Pi Molin. Efteråt passade de på att få ett vinglas i silver värderat.
– Han sa att jag skulle gå hem och väga glasen, för man får inte så mycket betalt för hantverket utan det är silvervärdet som avgör, berättar Margareta.
Trots att värderingen inte gav henne en förmögenhet var hon nöjd med kvällen.
– Det har varit jättekul. Han var väldigt snabb när han tittade på sakerna men det var kul och det är ju alltid bra att veta, resonerar hon.

Värde utomlands
Det som man får bra betalt för just nu, menar Tom, är samtida konst av hög kvalité men han poängterar också att föremål av god kvalité över huvudtaget är det som efterfrågas.
– Däremot porslin från slutet av 1800-talet eller stora skrymmande matsalsmöblemang i ek från 1800-talets andra hälft eller ännu senare 1920-tal får man ingenting för just nu.
När det gäller möblemangen finns det dock en möjlighet att de finner ett värde utomlands menar han och förklarar:
– Vi tittar ju på 1800-talsmöbler som nyrokoko till exempel som vi svenskar inte uppskattar över huvud taget. Vilket gör att det kan dyka upp ett mahognybord för
1 000 kronor och då börjar länder som Polen, Tjeckien eller Ungern att få upp ögonen eftersom de möbler som de hade försvann under andra världskriget och då kan priset stiga lite.

Kinesiskt porslin intressant
Han berättar även att det är skillnad mellan porslin och porslin för medan det svenska 1800-tals porslinet inte alls säljer, är kinesiskt porslin bland det mest lukrativa på marknaden och Tom varnar för att sortera bort och kasta saker innan man fått det värderat.
– Nu när den kinesiska ekonomin är så stark försöker många kineser köpa tillbaka det porslin som var avsett för den inhemska marknaden. När vi kom till en familj som skulle sälja ett dödsbo hade de sorterat upp sakerna i två rum. I ett av rummen hade de lagt de saker som ”vi inte behövde titta på” och som de tänkte slänga.
Tom berättar att de trots detta även tittade på de sakerna och att de där hittade en liten kinesisk kopp som dock hade en spricka.
– Kanske var det på grund av sprickan som koppen bara gick för 800 000, säger Tom.

”Göm inte undan sakerna!”
På frågan om man ska sälja antikviteter eller inte säger han att det är något man själv måste avgöra men att han inte tycker att man ska ha saker stående i en garderob bara för att det är ett arvegods.
– Har man ingen glädje av något ska man sälja det för då kan det glädja någon annan. Det finns inget värre än att man har saker undanstoppade på vinden. Då är det bättre att man omsätter det och köper något man tycker om för pengarna istället.
ELIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!