På jakt efter de vackraste orden

De vackraste orden. Ja vilka är de? Är det de lättsagda mjuka orden som ligger bra i mun, eller är det orden som framkallar bilder? Ord som framkallar känslor, dofter, smaker, minnen?

Liljekonvalj. Det är ett vackert ord. Som blomma, som doft. Mysk? Lite mysko kanske men doftar gott, kanske tänker man även på myskoxe.
Det finns ord som ”står för något”. Som ordet ”votering”. Jag vet inte vilken arbetarklasshjälte som menade att ”votering” skulle vara det vackraste ord som sagts och för all del. Att hejda ett möte innan man går till beslut och kalla till röstsammanräkning är väl det som bäst uttrycker en demokrati.
Undrar bara vad ordet heter på arabiska? I så fall skickar vi ordet till Kairo.

På Renmarkstorget kommer det några bra förslag...
Renmarkstorget är inte som Tahrirtorget i Kairo men här finns en och annan som passerar under dagarna som jag gärna växlar några ord med. Jag är på jakt efter det vackraste ordet och där kommer Pelle Skomakare med sina bruna boots så jag frågar honom.
Han tänker efter ett tag och säger: ”Ja då tar jag ordet som Cancerfonden använder – ”i morgon” – det är ett vackert ord som uttrycker en förhoppning.
Nu kommer också Gudrun Nordborg som jobbar på Brottsoffermyndigheten, hon säger: ”rättvisa” och där med en kartong från Finas hembageri kommer min granne fru Grefve.
Vad är det vackraste ordet du vet, frågar jag. ”Semla” säger fru Grefve och passerar bankomaten, men där korrigerar hon sig och säger: ”Det vackraste ordet är nog hjärta.” På tre minuter har jag scannat av Renmarks-torget och fått ord som ”i morgon, rättvisa, semla och hjärta”. När jag kommer upp till kontoret igen har vännerna skickat in förslag till Facebook.

Förslagen strömmar in till mig –
”Morgonrodnad, Njutånger...”
Det tar inte många minuter innan vännerna hör av sig på Facebook. Vad är det vackraste ordet? Riksdagsman Edward Riedl är först och skriver ”Moderat såklart”. ”Underbar” utbrister Magnus von Ahn. Ola Nordebo på VK skriver: ”Morgonrodnad”. Lena Öhlund på BIC tycker att ”fägring” är det vackraste ordet. Fotografen P A Adsten på VF skiver ”tipsvinst”. Ann Klefbohm hos Företagarna tycker att ”ostkrokar” är det vackraste ordet. Vår tecknare Niklas Eriksson älskar ordet ”skrov” och korrespondenten i Tokyo Jon Thunqvist skickar från Japan ordet ”vällingandedräkt.”
Ciderfantasten Andreas Sundgren i Brännland menar att ”trädgårdsmästare” är det vackraste ordet om det uttalas med Österbottnisk dialekt. Peter Strand skriver ”köjdag” och Greger Knutsson i Botsmark tycker att ”barnbarn” är vackrast på skalan. Eric på Volvo tycker att ordet ”filial” ska vara med i sammanhanget och både Rabbe Sjöberg och Mikael Carlsson menar att ”Njutånger” är vackrast.
Förslagen rasar in och jag drog strecket vid Micke Wallmarks förslag från Skåne. Han tycker att ”Per-Erik” är det vackraste ordet som finns.

Så vilket är det vackraste ordet?
Jag äger inte det vackraste ordet. Jag kan inte heller själv avgöra vilket ord som är vackrast utan överlåter detta till läsekretsen. Ja just till er som läser denna krönika just nu.
Fundera på det under dagen. När ni kommit på det vackraste ordet, tycker jag att ni ska säga det rätt ut som ni är på gatan eller var ni nu är när ni kommer på det. Hur förvänad ska inte er chef på arbetsplatsen bli när ni exempelvis säger: ”självförhärligande”. Eller när ni till laboratorieassistenten säger ordet ”muffins” när hon tar ert blodprov på Vårdmottagningen. För er som saknar fantasi kan jag bjuda på ett vackert ord som faktiskt inte finns: ”Muljent”. Jag har heller ingen aning om vad ordet betyder men det kan ibland slinka ur mig. God Morgon!

Ja Nicklas. På lördag ska Karlsson till Droskan och ha en helkväll med goda vänner till Bob Dylans musik. Vilken musik är värd att leva för?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!