Bedräglig fråga från Benny

Benny, som så många gånger förr ställer du en till synes enkel fråga, utan att haja, verkar det som, att den nästan är omöjlig att svara på. Enkla frågor är ofta jobbigare än komplicerade, eftersom förväntningarna och kraven på svaret blir mycket högre samtidigt som alla kan ha en egen åsikt. Och ska man ta uppdraget på största allvar måste man börja med att analysera varje ord. Bästa? I vilket avseende? Genom tiderna? Jämföra olika epoker – jättesvårt.

Frågeställningen, om vem som är bäst, är dock ytterst aktuell, eftersom experter, bloggare och artikelkommentatorer bara blir mer och mer osams om tagen. Inte minst sedan priset till Europas skyttekung, Guldskon, slagits samman med Guldbollen och ytterligare krympt valmöjligheterna.
Men vad fotbollsvärlden behöver är inte färre priser utan fler. NHL-hockeyn har en räcka utmärkelser, inte bara för att bygga stjärnor att sälja sporten – utan även för att spelet har så många olika speltyper att det vore både orättvist och omöjligt att jämföra dem med varandra.
Hur jämför man till exempel en målvakt med en yttermittfältare? Lösningen hittills – man gör det inte, och resultatet har blivit att målvakter aldrig behöver klä upp sig och fila på tal. Men åtminstone tre kategorier borde fotbollen kunna prestera, förslagsvis dessa; Bäste anfallare, Mest funktionelle spelare och Mest underhållande lirare.
Messi fick givetvis priset i år igen eftersom det idag är vikt för den bäste anfallaren. Backar är för trista och anonyma – inte marknadsmässiga helt enkelt. Så har det varit med ett undantag i historien; Fabio Cannavaro efter VM i Tyskland 2006, annars har det uteslutande handlat om anfallsspelare.
Tesen stärks av att Paolo Maldini bara varit nominerad en ynka gång och då blev slagen av lagkamraten George Weah, och befästs slutgiltigt av att Javier Zanetti aldrig ens varit påtänkt. Att vara komplett och ansvarstagande blev snabbt en belastning för argentinaren i de här sammanhangen. Han kan allt och lockas därför till att arbeta över hela planen, som både stjärna och vattenbärare. Zanettis spelmässiga perfektion och ledaregenskaper trumfas enbart av hans frisyr. Javier hade förvisso en sämre säsong 2001/2002 då han tappade bollen en gång strax före jul och slog ett felpass i april men annars har han alltid varit sensationell, som back eller mittfältare beroende på var man har mest nytta av Il Trattore. ”Traktorn” är förresten bara ett roligt smeknamn, för han är givetvis snabb också.
Nu har inte Zanetti riktigt det där som får folk att betala för ett illa sammansatt kanalpaket hos din leverantör. Ren och skär underhållning faller på andra. Det är här Zlatan är bäst i klassen, ingen annanstans. Den här jämförelsen av äpplen och päron blir tydlig i debattbråken på nätet mellan stolta invandrarkillar och gryende sverigedemokrater som förklär sina värderingar i sportanalyser.
Zlatan är inte världens bäste spelare, och största anledningen till det är att det aldrig varit hans huvudmål. Citatet ”Det är inte hur många mål jag gjort” säger Zlatan ”… det är hur jag gjort dom” säger en hel del. Ibra är för road av att leka fotboll och markera sin överlägsenhet för att nånsin bli en hypereffektiv målgörare.
Slutligen; världens bästa spelare genom tiderna? Mnja, jag antar att det är Maradona, men med hänvisning till ovanstående resonemang undviker jag gärna ytterligare spekulation. Istället vill jag lansera min nya klassificering, och exemplifiera den med spelare som fortfarande är aktiva idag.

Bäste anfallare
1. Lionel Messi
2. Christiano Ronaldo
3. Wesley Sneijder

Mest funktionell
1. Javier Zanetti
2. Steven Gerrard
3. Xabi Alonso

Mest underhållande
1. Zlatan Ibrahimovic
2. Xavi
3. Gareth Bale (COYS)

Benny; ord är ju ditt viktigaste verktyg – och du har förresten tur att de inte går att slita ut, vi kan skriva och säga dem hur många gånger som helst, tillgången är så att säga oändlig. Men; vilka är dina favoritord – vilka gillar du mest och vilka tycker du är fula eller bara dåliga?

Fler Krönikor
Klicka och läs!