Barnen är fiffigare än vi tror

Har barnen har förändrats sedan jag var barn? Är de intelligentare? Ja, mina barn är i alla fall intelligentare än jag någonsin har varit på att installera och fixa med apparater av alla de slag. Jag vet inte hur det kommer sig men de verkar ha det ”naturligt” på nåt vis.

Barnens naturliga förmåga att begripa sig på apparater
I början av 80-talet skaffade jag hem en video.
Sonen som då var 7-8 år hade installerat den innan jag ens hade tragglat mig igenom instruktionshäftet. Det jag lärde mig av det är att aldrig läsa bruksanvisningar – med följd att jag aldrig lär mig installera apparater.
Nu är sonen vuxen. Han kom hem i julas och låg i soffan och degade, på vuxna söners vis, och fingrade på tevedosan. Han tyckte att det var för få kanaler på teven. Det finns inga fler sa jag. Det är dem här vi har. Då gav han mig den där trötta ”lär du dig ingenting farsan-blicken” och masade sig fram till teven. Han hittade snabbt ett lock jag aldrig sett på denna tjockteve under tio års tid, pillade på några knappar och vips hade vi fyra kanaler till.

Frågan är vad jag lär mig
av gamla stridsvagnar
Hustruns reaktion på denna manöver lät inte vänta på sig. ”Jag har ju sagt det hela tiden att Dr Phil och Bachelor och en massa andra teveprogram finns i utbudet som vi har så hur har du kunnat vara så envis!” Jag svarade att jag hade köpt en ny dosa på Clas Ohlson och den kanske inte var kalibrerad för en gammal tjockteve från Philips. Detta föranledde ännu mer kommentarer från vår vuxne son som jag kanske inte ska redovisa här. Jag konstaterar bara att man ska nog inte försvara sin egen dumhet. Inte när det gäller att förstå sig på det man aldrig kommer att lära sig.
Nu sitter jag som sagt med fyra kanaler till på teven och jag tittar med stor förtjustning på progam som handlar om entusiaster på Isle of Wight som renoverar gamla stridsvagnar. Kanske är det långsamheten i dessa projekt som tilltalar mig. Det är knappast nyttan av att lära mig någonting nytt!

Vi lärde oss långsamt men fick en kunskap som sitter
När jag gick i fjärde klass lärde jag mig alla världens huvudstäder utantill. Jag hade också en kamrat som lärde sig rita ländernas gränser på fri hand. Han lärde sig även rita in ländernas floder och båda fick vi insikten, när det exempelvis gäller Sibirien, att floderna ”rinner upp” i Norra Ishavet.
Denna insikt lärde oss att jorden är rund. Vi förstod oss på gravitationen helt enkelt av det skälet att annars hade floderna fyllts med saltvatten om de runnit ”nedåt” precis som det såg ut på kartan som hängde i klassrummet.
Så byggdes kunskaper på om hur allting hängde ihop. Vi slog i tjocka böcker och plitade ner kunskaper med bitna blyertspennor. Har vi haft någon nytta av det? Ja vi är mästare i tevesoffan när det gäller Vem vet mest?, På spåret eller Postkodmiljonären. Sen är ju frågan vad nytta vi har av det?

Jag är imponerad av de kloka
eleverna på Östra Gymnasiet
Jag är övertygad om att den generation av barn och ungdom som växt upp med tevespel har bättre förutsättningar än vi när det gäller att tillägna sig kunskaper som ger nytta. De är bra på att göra ”snabbval” hela tiden och lära sig se vad som är viktigt i ”bruset” och som de kan tjäna på själva. Det gäller allt från vilket plockgodis de ska äta, till vilka resor som är billigast att boka på Internet. Jag känner också stark tilltro till framtiden för ungdomen i Umeå när jag läser det inlägg eleverna på Östra Gymnasiet gjorde nyss och som hyllar en integrerad utbildning med solidariskt tänkande och framtidstro för såväl praktiska som teoretiska utbildningar. Så framsynt och klokt tycks inte ”de vuxna” i kommunens gymnasienämnd resonera. 1-0 till ungdomen säger jag men tillägger avslutningsvis; De vet då fan inte vem som vann 100 meter för herrar på OS i Rom 1960. UTAN ATT GOOGLA! God Morgon!

Ja du Nicklas. Champions League har blviti intressant när Zlatan började i Milan. Du som sportbloggar även, vilka är de bästa fotbollsspelarna genom tiderna? Lista!
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!