Januari är vardagen. I love it!

Jahaja. Min gode krönikekollega Nicklas kinkar över januari. Det är den trista månaden när ingen har pengar. Ja den som slösar i december får mycket riktigt hålla igen – vi som däremot såg till att vara lite smartare än Nicklas – gick aldrig på budskapet om scheissebillig platt-teve från K-Markt, vi väntar tills i januari då samma platta teve är ”mega-scheissebilligare.” Om det nu var just en platt-teve vi ville ha.

Ät för halva priset!
Nej januari är en månad när man faktiskt kan leva lite billigare, eller hur? Vill man gå ut och äta här i Umeå kan man hitta prisvärda menyer både på Invito och Rex. Och jag är säker på att kvarterspizzerian har ett erbjudade med januaripriser. Kanske en Baksmälle-pizza garnerad med hackad julskinka?
Skinka förresten. Äter man inte det hela året? Snålsmarte Karlsson köpte en trekilos julskinka av gourmetmodell till halva priset på Konsum den 3 januari som var datumstämplad till den 21 januari. Nu säger de flesta: ”jo men man är ju så less på julskinka”. Okej säger jag. Men skinkan vet inte om att hon är en julskinka. Genast man klätt av den blir det samma kokta skinka som annars finns i delikatessdisken och hux flux fick jag en skinka till halva priset för smörgåsmaten en bra tid framöver. Ja halva skinkan fick gå till frysen så har jag till pastan och salladen och pytt och annat som kan bli framöver.
Sillen vet inte heller om att det är julsill, inte heller äggen eller tunnbrödet. Vörtlimpan, Lutfisken och Julkorven är däremot säsongsanpassade men i Julmusten är samma must som vi dricker till Påsk så den kan man dricka ett bra tag ännu.
Nej tacka vet jag vardagen
Katten Busan gjorde tjugondag Knut redan dan innan nyårsafton när hon rev ner julgranen. Hon vill precis som jag ha vardag hela veckan och vakna till klockradion halv sex varje dag oavsett röd dag eller inte. På vardan ska det vara morgonekot halvsex, Tankar för dagen och sen en sjörapport. På lördagar ska det vara Naturmorgon där pippifåglarnas vänner sänder från ett skogsbryn och söndagen ska börja med Andliga sånger mellan sex och sju på morgonen. Inget får mig att morgonslumra bättre än psalmsång!
Måndag är den bästa dagen när lokaltidningen kommer och jag får gå upp efter sex-ekot och sätta mig med en kopp kaffe och läsa den ifred. Vill jag ha ett surrealistiskt uppvaknande brukar jag vakna till Radio Umeå. Där finns en mikrofonkåt västgöte som på distans levererer ”nyheter” från Umeå. Hans nyhetsvärderingar är inte av denna världen och jag vill inte heller missa hans avslutande vindrapporter när det gäller Umeå. Jag vet inte vilken nytta vi har av att veta att det blåser 10 sekundmeter i Umeå i januari men jag är då i allafall förberedd att sätta på kapuschongen när jag går ut på Rådhusesplanaden.

Jag kollar att allt är normalt
Vardagen för mig är att ta en runda på Konsum och skoja lite med tjejen från Holmsund som har den käcka emilmössan bakom delikatessdisken. Jag väljer helst att gå till tjejen i kassan, hon med pannlugg som är klippt som en mas och alltid har ett oundgrundligt milt leende hur stressigt det än kan bli. Jag tittar in till Presspoint och slänger in en tjuga eller två på ett lunchtrav och pratar lite med Camilla som äger stället. Jag hejar på Bosse och Roland som alltid häckar på varsin barstol i Caféet och är Mia där på hörnet så kommenterar jag hennes frisyr. Det är för tidigt för Bingo-Lotto-Micke än, men där ute på Gågatan håller Ronald på att duka upp sin korvvagn. Han säger: ”Jaha, har det varit lugnt i helgen då” och det tillhör rutinen att svara javisst. Sen går jag in till ICA Gourmét på Renmarkstorget för att kolla att Christer Forsgren har lagt bananerna rätt – alltså med fjong, uppåt.
När detta är gjort vet jag att stan fungerar som den brukar och då tar jag hissen upp till kontoret, sen sätter jag på datorn och nu börjar jobbet. För närvarande jobbar jag med att färdigställa ramarna för en Njurmedicinsk konferens som ska vara i Umeå den 16-17 februari. Det känns som rejält att jobba med sånt. Det är ett bra projekt för vardagen som det är nån nytta med. God Morgon!

Ja du Nicklas. Jag sitter och placerar om mina fonder på PPM. Vad är din relation till sparande i aktier och fonder. Kommer du nånsin att bli förmögen på sånt tror du?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!