Foto: Mikael Sundberg

Nöjda med resultatet

Ämnen har servats, returnerats och smashats i den krönikepingismatch som Benny Karlsson och Nicklas Berglund spelat sedan 2005. Bil & Bostad tyckte att tiden var mogen att förflytta skribenterna från tangentborden till pingisbordet för att låta dem göra upp, en gång för alla.

Resultatet blev 11-2 till Nicklas, som i ärlighetens namn har betydligt större erfarenhet av pingis än Benny.
– Jag spelade mycket när jag var yngre och var faktiskt reserv till ett par landslagsläger när jag var i 15-årsåldern, säger Nicklas.
– Jag lät honom vinna, förklarar Benny. Du vet, Nicklas har ju så dåligt självförtroende (skratt). Men det gick bättre än jag trodde det skulle gå. Jag spelade en del pingis på Nolaskolan i Örnsköldsvik på 60-talet. Men mitt flås räcker inte riktigt till idag.
Krönikornas upplägg är att de varje onsdag presenterar ett ämne som den andre ska skriva om i nästa nummer. Ett upplägg som uppskattas av dem båda.
– Det är ett genidrag, säger Nicklas. Man slipper klura ut ett ämne själv och så håller det läsarna engagerade mellan numren också.
– Det är bara fördelar med det här upplägget, säger Benny. Varje onsdag är jag nyfiken på vad det ska bli för något.
För närvarande är Benny och Nicklas mitt uppe i en boksignering av deras senaste samling ”Krönikeduellen III”.
Vad känner ni när ni ser tillbaka på era tidiga krönikor?
– Att vi blivit bättre och bättre, förklarar Nicklas. Jag tror att de senaste två och ett halvt årens krönikor är bättre än de första två och ett halvt årens. När jag läser krönikorna känner jag att ”Fan vad bra Niklas Eriksson (krönikornas illustratör reds. anm) är”. Ju längre tiden går desto mer uppskattar jag hans teckningar.
– Jag är nöjd med de allra flesta, säger Benny. Jag har skrattat medan jag skrivit dem.
Är det någon som tagit illa vid sig av era krönikor?
– Jag skojar både om mig själv och andra och det gäller att förstå hur långt man kan gå, säger Nicklas. Det har väl hänt att någon har blivit upprörd men då får man be om ursäkt.
Det står klart att den litterära pingismatchen kommer fortsätta. Och ingen av dem ser någon anledning till att avsluta matchen.
– Vi beskriver ett län, en stad och vår omgivning, säger Nicklas. Så länge omvärlden förändras så kommer det hela tiden nya ämnen.
– Vi beskriver miljöer och personer som finns på riktigt och det tror jag folk uppskattar. Vi är ”local guys” som älskar Björklöven och hatar Skellefteå AIK (skratt).
”Krönikeduell III” finns att köpa på Åkerbloms, Presspoint och Popshop.
ANDERS SAMUELSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!