Det är dagarna ... dagarna man minns

Jahaja. ”Hitta citat.” Enkelt svar. Jag kan inga. Jag väljer hellre att botanisera i färska uttryck i tiden och ge nån slags kommentar till dessa:

”Jag säger inte flasklock”
När Mona Sahlin blir tillfrågad om vem hon tycker ska efterträda henne är hennes kommentar: ”Jag säger inte ett flasklock”. Här tar jag Göran Perssons kommentar till Mona som han tidigare sagt: ”Hon tillhör inte de smartaste.”
Så här är det Mona. Det mer korrekta uttrycket är: ”...innan jag hinner säga flasklock” och inte ”jag säger inte flasklock”. Jag vet överhuvudtaget inte var Mona har fått uttrycket ifrån men det är möjligt att hon kanske hörde det i sin barndom i Sollefteå. Det var i en sketch av Povel Ramel som Brita Borg försökte väcka liv i Martin Ljung: ”Säg flaska”. Och fick då svar: ”Är det nå i han?”. Så Mona Sahlin. Vem vill du ska efterträda dig? Är det nå i han?

”Nu vänder vi på bladet”
Kungen återanvänder ett kärt gammalt uttryck vi hört tidigare. Men var? Jo i Owe Thörnkvists schlager från 50 talet – ”Titta titta här å titta titta där”.
Om kungen hade sjungit ut hela meningen hade det låtit: ”Nu vänder vi på bladet å vad hittar vi väl där, ja vad hittar vi där...”
Ja då hade förmodligen den samlade press-kåren lystrat extra noga för det var just det de ville veta. Vilka blöta fester hade kungen deltagit i? Vad var det för kaffeflickor som bjudits in till Ajje och Noppe? Ja det tyckte kungen att det kunde de fullständigt strunta i för nu var ju kungen Kung och då får man säga: ”Nu vänder vi blad och går vidare”. Menar han är ju KUNG.
Ja det gjorde då allesamman utom Camilla Henemark som ”var tvungen att lätta sitt hjärta för att kunna gå vidare”. Självklart Camilla. Så här 15-20 år senare kostade den berättelsen 300 000 kronor för Expressen.

”Det är dagarna ... man minns”
Jag får den inte hur huvudet. Mads Mikkelsens ständiga mumlande mening i tevereklamen för Fritidsresor. ”Det är dagarna ... det är dagarna man minns”. Han är sig själv i privatperson. Han är på semester. Han är i ett rum, han tar av sig skjortan, fäller igen en laptop, tar av sig klockan och lägger den på en disk i en hotellreception, han kastar sig i en pool, kommer upp, går ner på stranden och kramar sin ... fru? Hela tiden hypnotiserar han oss med sitt mumlande: ”Det är dagarna ... det är dagarna man minns.” Han säger detta sex gånger under reklaminslaget men det hände nåt i reklamfilmen som får mig att undra – är det verkligen dagarna vi minns? Nej det är klockan han lägger på disken. Varför lägger han sitt dyra armbandsur där?

Sex berättigade frågor till
Mads Mikkelsen
1. Vad är det för klocka du har Mads Mikkelsen. Är den inte vattensäker?
2. Har Mads Mikkelsen så gott om pengar att han kan lägga sitt dyra ur på en disk i receptionen där ingen är? Är han hög på haschish? (Han är dansk.)
3. Gäller Fritidsresors försäkringar så försumbart beteende?
4. Är det verkligen Mads Mikkelsens fru som är med på semestern. Och är det deras barn? Jag tycker barnen verkar inhyrda i sina roller.
5: Om det är din fru. Mads Mikkelsen. Mumlar du likadant för henne dygnet runt. ”Det är dagarna man minns ... det är dagarna man minns.”
6: Vad gör du vad gör du i så fall på nätterna? God Morgon!

Nicklas. Det är idag den 1 december. Det är 24 dagar tills vi ska fira att Lilljesusbarnet föddes. Jag undrar Nicklas om du har berättat för dina döttrar om den underbara natten när änglarna nedstego intill åsnan? Får vi ett Julevangelium enligt Nicklas i nästa krönika!
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!