Foto: Eva Lie

Decembermörker

Decembermörker, ullmörker – ”berg sjunken djup stån opp”. Strofer av julpsalmer ljuder som vanligt i mitt huvud denna tid, ålderdomliga vackra ord som ljusslingor i vardagen. Ännu så milt att hyacinterna kan stå utanför dörren, inbäddade i sin gröna mossa.

Paradisäpplena hänger kvar på grenarna som julgranskulor och rödhaken flyger i små etapper framför mig när jag går ut för att inspektera julrosorna. Allt är väntan nu. Väntan på snö och vintersolstånd, detta magiska datum då mörkret än en gång viker undan för ljuset.
Det är nästan rörande att se hur lusten att göra fint får blomma ut denna julmånad. Man kan hänga prismor ute i äppelträdet, eller små duväpplen inne i tallriset. ’Eldrött duväpple’ heter en äppelsort som har speciellt vackra, små röda frukter som är mogna i december eller januari. Den är odlingsbar i zon I, och möjligen, i skyddade lägen i zon II.

Kransar, ris och mossa
Det är en gråzon detta, vad man får lov att plocka i skogen. Mossa och kottar till husbehov går bra, men hur är det med blåbärsris, lingonris och lummer? Jo, det går bra, bara man inte skövlar skogen. Tall, en och gran är däremot förbjudet, liksom nyponkvistar.
Vill man plocka måste man fråga markägaren om lov. Har man tid och lust kan man binda sin egen krans. Jag är själv inte särskilt pysslig, men lyckas i alla fall sno ihop några kransar av murgröna. De är enkla att göra och material finns i överflöd i min trädgård. Murgröna är också fint att lägga på julbordet, som en lång ranka mellan ljus och småtulpaner.
Den som inte har krans vid entrén kan hitta på andra prydnader. Kanske en liten söt opyntad gran i en gammal bunke? Det kan vara det vackraste av allt. Jag har mina hyacinter som jag bär ut och in. De tål lite frost. Och jag hörde av min blomsterhandlare att vanliga jultulpaner är mycket tåliga, hon berättade att hon brukar sätta dem på gravarna till jul.
SANNA TÖRINGE


Läs mer i boken...
... Trädgårdsvinter av Sanna Töringe (Natur & Kultur).
Trädgårdsvinter är en bok fylld av inspiration, växtlistor och praktiska råd om hur man gör sin trädgård till en plats att glädjas åt även på vintern. Här finns idéer till hur man skapar plats för vackra häckar, fina fröställningar, paradisäpplen, småfåglar och snötyngd bambu. Den berättar om vilka växter som tål kyla och vilka grönsaker som man kan skörda sent, skillnaden mellan vintergrönt och städsegrönt och hur vi genom att sätta lökar av tazetter och tulpan håller längtan efter vårens knoppar i schack.

Fler Artiklar
Klicka och läs!