Foto: Mikael Sundberg

Samarbete för barnens skull

MinStoraDag är stiftelsen som jobbar med att förverkliga svårt sjuka barns och ungdomars önskedrömmar. Det kan handla om en Stor Dag, gruppaktiviteter eller läger. Barn och ungdomar med en svårt livspåverkande, inte sällan livshotande diagnos /eller kroniska sjukdomar kan få just sin dag/upplevelse uppfylld som formats utifrån deras egna önskemål. – Vi väljer inte ut barnen utan det är sjukhusen som tar besluten och skickar det vidare till oss, säger Madelene Sundberg som är regionsansvarig för MinStoraDag i Norrland.

Madelene är noga med att påpeka att det är barnets önskning som står i fokus. En sådan upplevelse kan bli mer än bara en rolig dag.
– Det är viktigt att komma ihåg att en upplevelse kan fungera som en del i behandlingen, säger Madelene. Att ha något att se fram emot kan väcka livsgnistan hos barnen på ett sätt som inga mediciner kan.
Det finns givetvis begränsningar, såväl ekonomiska som logistiska, som gör att MinStoraDag inte kan uppfylla precis vad som helst. Madelene vill påminna om den julinsamling som pågår och där såväl privatpersoner som företag kan hjälpa till.
– Gåvor är alltid välkomna. Det finns en budget för varje projekt, men våra volontärer är jättebra på att söka sponsring från generösa företag så att de pengarna räcker längre än de annars hade gjort. Allt för att vi ska kunna uppfylla så många önskningar som möjligt.

Självklarhet att hjälpa till
Umeborna kommer kunna se en MinStoraDag-bil rulla längs gatorna. Det är Bilbolaget i Umeå som bidrar med en Renault Clio och som ska hjälpa Madelene i sitt arbete. Tomas Näslund, platschef på Bilbolaget i Umeå, säger att det kändes självklart att hjälpa till.
– Det är en jättebra organisation som uträttar mycket bra, säger Tomas. Det fanns ett konkret problem då en bil behövdes och då hjälper vi mer än gärna till.
– Jag har inget kontor utan jobbar hemifrån, berättar Madelene. Norrland är lite för stort för att kunna cykla överallt. Det är helt fantastiskt att Bilbolaget ville ställa upp och att de gjorde det med sådan glädje. Jag vill också tacka 4sign som hjälpte med stripening av bilen.

På plats på lördag
Under lördagen befann sig Madelene på Bilbolaget. För varje bil som såldes under dagen skänkte företaget 500 till 1000 kronor, beroende på om den var begagnad eller ny, till stiftelsen. Det bjöds även på MinStoraDag-bakelser från Nya Konditoriet.
– Det är otroligt roligt när företag kan bidra på olika sätt utifrån sina möjligheter. Det är guld värt, säger Madelene.
Besök minstoradag.org för att läsa om stiftelsen och hur du kan bidra till att fler sjuka barn får sina önskningar uppfyllda.
ANDERS SAMUELSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!