Foto: Peter Öberg

Klassikern: Frihetsgudinnan

En kvinna som mäter hela 46 meter, är gjord av kopparplåt över en järnstomme och är placerad på en 47 meter hög sockel av huggen sten. Från marken till facklan är statyn lite högre än 93 meter. Vi talar förstås om frihetsgudinnan.

I juni 1885 anlände statyn i 350 delar förpackade i 214 lådor till New York.
Statyn var en gåva till USA från det franska folket och var tänkt som en symbol för att fira hundraårsminnet av USA:s självständighet. Frankrike stod för själva statyn som designades av Frederic Bartholdi och stommen utformades av Gustave Eiffel meddns USA stod för sockeln som designades av den amerikanske arkitekten Richard Morris Hunt.
Frihetsgudinnan invigdes den 28 oktober 1886, ett år efter att den anlänt till USA, och det tog ungefär fyra månader att montera hela statyn.
Under åren 1984 till 1986 undergick statyns övre delar reparationer då bland annat facklan byttes ut. Den gamla facklan finns att se på monumentets museum.
Frihetsgudinnan står på Liberty Island I New Yorks och New Jerseys hamn. Ön statyn står på ägs av New York men ligger i New Jerseys hamn.
Som ett av USA:s mest berömda kännetecken besöks statyn årligen av miljontals turister och har kommit att representera frihet och demokrati.
EVELINN KARLSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!