Foto: Peter Öberg

Haddingen – en levande by

I den lilla orten Haddingen pågår ett ständigt byggande. Byn belägen två mil utanför Umeå har de senaste tjugo åren växt i ett stadigt tempo, från fritidsbostäder till permanenta boenden, och byggandet bara fortsätter. Bil & Bostad har besökt Patrik Åström, en glesbygdsbo med stora planer.

Många umeåbor har kanske inte hört talas om den, men på väg mot Vindeln, strax intill Tavelsjöns mytomspunna vatten, hittar man den lilla orten Haddingen. Det som en gång var ett trädtätt område kantat av sommarstugor vid Tavelsjöns sydostliga ände, är idag ett öppet fält där ett bostadsområde istället växer fram.
– Det har byggts i den här byn så länge jag kan minnas, hela samhället har blommat ut, och de senaste åren har det gått väldigt fort, säger Patrik.
Patrik Åström är 43 år gammal och han har Haddingen i blodet. Både hans farfar och hans pappa hade hus här, och han har själv hunnit med att bygga tre till antalet. Han har haft sommarstuga här sedan 1990, men hans familj har varit aktiva byggare i trakten ända sedan 80-talet. Efter att ha jobbat sida vid sida med sin far under lång tid, tog han själv över spaden och byggde sitt första hus för tio år sedan. Sedan har det bara fortsatt.

Ständigt byggande
Hans motivation har växt i takt med Haddingen och när han möter oss vid dörren till sitt vitmålade hus, berättar han gladeligen om de förändringar som skett i området genom åren.
– Skogen rensades upp här för två år sedan, och byn har vuxit ihop sedan dess. Förut var de som bodde på andra sidan ’de andra’, men nu är det ’vi’ som gäller. Det ständiga byggandet har gjort att näringslivet växt, folk drar folk, och jag tror alla här verkligen gillar det, säger Patrik.

Ordnat det mesta själv
Idag är det femton permanenta boenden i Haddingen och de flesta är barnfamiljer. Förutom en närliggande affär finns även skolskjuts för barnen, samt en ungdomsgård som upprättats på prov. Men att bo på landsbygden är inte som att bo i en stad och här finns inte samma förnödenheter som i Umeå. Det är dock inget som hindrar Haddingenborna.
– Vi har skött det mesta här själv. Det finns exempelvis inget kommunalt vatten, utan vi har fixat det på egen hand, genom en samfällighetsförening som vi startat. Och det är väldigt bra vatten. Det finns ett vattenskyddsområde i närheten, och kontroller och prover har visat att vårt vatten håller väldigt hög klass, säger Patrik.

Idyllisk natur
Med blicken kastad ut genom fönstret, över den idylliska lilla slätten ner mot sjön, fortätter han framhäva Haddingens många kvalitéer.
– De största fördelarna med den här orten är annars den vackra naturen och de många utflyktsmålen, samtidigt som att det är relativt nära till civilisationen. Om man ska bo här kan man kanske inte vara någon inbiten stadsbo, men centrala Umeå är ju bara två mil bort, säger Patrik.
Som byggherre och transportledare har han ansvarat för kontakt och inköp vid sina byggnationer i trakten, och han har även varit med och ritat delar av husen som byggts här. Detaljplanerna över byns område har han också tagit fram, något som gör sig tydligt när man kommer till ’L. Isas väg’, som döpts efter hans farmor Lisa och hans dotter Isa. Det märks verkligen att Patrik Åström trivs med det han gör.
– Jag har en stark koppling till den här orten och därför gillar jag att sysselsätta mig här. Det finns så mycket minnen. Jag vet inte hur många gånger jag gått längs de här vägarna, samlat och plockat upp saker. Man upptäcker många spår efter tidigare generationer som brukat jorden här, allting berättar en historia, och jag gillar att spara sådant som jag hittar, säger Patrik.

Miljömedvetet arbete
Under bearbetningen av området har man varit väldigt miljömedveten, bland annat genom att sätta upp minireningsverk. Bland tomterna som ritats ut finns tio stycken till salu, och nästa hus som kommer att byggas är ett så kallat energihus. Den normala byggnadstiden ligger på cirka sex månader, där den mesta av tiden går åt till att ordna tillstånd av olika slag. Men det är inget som bekymrar Patrik Åström. Han har sin framtid utstakad och han vet att allting kommer lösa sig. Han hör hemma här i Haddingen, och det är han nog inte ensam om.
– Det kommer att bli bebott här, och jag tror det blir förr snarare än senare. Visst tar tillstånd och liknande saker lång tid, men det vore ju konstigt om man inte stötte på lite problem på sin väg genom livet.
JIMMY WIDERLUND

Fler Artiklar
Klicka och läs!