Nu vet jag varför jag heter Benny

I min romantiska ådra har jag alltid trott att jag döptes till Benny efter Benny Goodman eller Benny Carter eller nån annan jazzmusiker. Hela min barndom har det nämligen spelats jazz på radiogrammofon. Men så är det icket.

Förebilden bor visst i Håkmark
Eftersom båda mina föräldrar Lars och Greta lever har jag haft möjlighet att fråga om mitt namns ursprung och då fick jag veta. Att redan innan jag föddes den 23 december 1951 i en bynning snett emot Koopra på Ågern i Hörnefors, fanns i några bynningar längre mot Nordahls hållet, en kvinna som hette Ingrid Höök. Denna Ingrid Höök hade gift sig i Övik med en person som hette Ödling. Och med honom hade hon fått en son.
Denne son var en vacker pojk som man gett namnet Kurt Benny. Han brukade tulta in hos Manne och Astrid, min morfar och mormor, och ska enligt min ömma moders utsaga ha varit så vacker att när jag föddes så fick jag också heta Benny efter just honom. Tänk om även jag blev vacker!
Jag har själv aldrig sett hur vacker Kurt Benny Ödling är men efter lite efterforskning har jag spårat honom till Håkmark utanför Umeå där han åtminstone 2007 var ordförande i Håkmarks jaktlag. Så ni som bor på den byn vet säkert vem det är. Den bildsköne Kurt Benny Ödling. Om inte åldern har gett honom andra ansiktsdrag.

Anders Lidén har ett fiffigt tips
Nu undrar ju inte Nicklas Berglund om detta utan hur jag upplever att fler än jag heter samma som jag. Ja frågan får jag även i min mail samma dag. Det är den sympatiske Anders Lidén – Lidénmannen kallad – i seniorklubben hos Länsförsäkringar här i Västerbotten. Han skriver:
”Hej Benny. Jag ser att Nicklas undrar över hur många Benny Karlsson det finns. Jag vill bara tipsa dig här. Gå in på webben och på ratsit.se kan du om du under Sök Person skriver in Benny Karlsson Kommun Umeå, så ser du att det bara finns fyra män som har tilltalsnamnet Benny. I hela Sverige är det 484 men inte alla av dom kallas Benny. Nu gäller inte detta barn så det finns ännu fler i Sverige som heter Benny Karlsson.”
Tack Anders Lidén säger jag. För att du bryr dig! Då kan jag tipsa dig också Anders, att det även finns en kvinna i Umeå som heter Benny. Jag vet däremot inte om hon fick namnet efter Kurt Benny Ödling i Håkmark, man kan ju inte veta allt.

Över 25 miljoner ”benny” på Google
Varje morgon när jag ser mig själv i spegeln så vet jag att detta jag är Benny Karlsson, densamme som krönikören. Även mina räkningar i brevinkastet talar om att räkningarna ska till mig. Och nu vet även skattemyndigheten mitt lägenhetsnummer för den lappen har jag fyllt i och skickat in. Till vilken nytta vet jag inte, men nu finns jag även för dem (som om de inte redan visste.)
Nu är det i och för sig på det viset att det vimlar av ”Benny” i världen.
Jag går in på sökmotorn Google och får 25 800 000 träffar på ordet. Nu är det lätt att få hybris över att vi är så många bennysar i världen men det kan lika gärna vara så att ordet ”benny” betyder någonting annat.
Som den språkvetare jag är tycker jag att det fonetiskt liknar nåt som japanerna säger, eller koreanerna. Och eftersom vi vet att de flesta sökorden på Internet hör hemma i sexträsket borde ”benny” finnas där.
Om sedan ”benny” betyder potensmedel på koreanska, kondomer på japanska eller fjong på kinesiska vet jag icket. Och säkert inte heller den förmodligen bildsköne Kurt Benny Ödling i Håkmark. Godmorgon!

Ja du Nicklas. Jag vet inte om det dyker upp nån Benny Bebop på jazzfestivalen i nästa vecka, men kanske du ska dit? Vad händer med jazzen, medelåldern på festivalen, har jazzen en framtid?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!