Jag har fått en släng av populism!

Nej du Nicklas. Jag vill inte starta ett missnöjesparti, jag är för gladlynt för det. I stället ska jag ägna veckans krönika till att ge några raka puckar om allting och ingenting. Rena rama populismen, vettu!

För första gången i mitt liv har jag röstat borgerligt. Jag kryssade nämligen fabrikören Greger Knutsson från Botsmark som också kom in i fullmäktige i Umeå på Moderaternas lista. Varför? Jo när alla som ska prata ”Umeås industriklimat” är det mest byråkrater, konsulter och annat löst folk som yttrar sig. Greger har drivit en snickerifabrik en herrans massa år och när han ställer sig upp i debatten och pratar om företagsklimatet i regionen brukar folk lyssna. Att han dessutom är över två meter lång gör att han har en bra överblick att besluta i en stad som blickar framåt mot Kulturhuvudstad 2014.

United Colours of Bubblan
Var i Umeå kan du en helt vanlig onsdagkväll träffa afrikaner, kineser, irakier, kurder, portugiser, akademiker och bonntölpar. Ja inte på Öppet Café som går i integrationens tecken. Nej den här melting potten träffs på spelbutiken Bubblan när det är V64 på Solvalla med direktspel på totomaten. Det finns inget som förenar folkslagen så mycket som att gemensamt brista ut i ropet: ”HAN KÖR SOM EN LALLARE”! Dvs varje gång Örjan Kihlström har lagt sig i innerspår tre hästar bak och omöjligt kan komma fram till vinnarhålet. Lallare!

Shoppa hos oss Maudan!
Varje gång jag hör Mona Sahlin säga till Fredrik Reinfeldt: ”Du har genomfört reformer som gör att vi höginkomsttagare tjänar på det men tänker du nånsin på dom andra?” Varje gång hon säger det tänker jag på Maud Olofsson som tjänar ännu mer än både Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin därför att Centern ger henne en extra hacka varje månad. En sipp krönikör kunde nu gnälla på att Centern är det rikaste partiet i Europa sen man sålt av sina media och fått, jag tror det var en och en halv miljard. Men denna vecka är jag populist och säger: Du Maudan. Du som gillar shopping. Kom förbi huset där jag bor för där finns både Twilfit och Eeva av Umeå. Under tiden du provar nåt färgglatt hos Eeva kan dina livvakter koppla av i Fällmans hörna.

Jimmie Åkesson sha-la-la-la-la!
Finns inget gladare gäng än dessa Dressman-light-killar kring Jimmie Åkesson sha-la-la-la. De får inte ett skit att bestämma om i politiken men tror du de bryr sig? Strategin var att komma in i riksdan och sen kunna håva in 20 riksdagsmannalöner ’a 55 000 i månaden i fyra år + få partistöd på uppemot 80 miljoner. Oskyldig uppsyn hos Jimmie. Ja med samma stylist som KD:s Göran Hägglund har han blåst oss alla. Bättre kupp än ett bankrån.

Psykologen, sociologen, Täfteologen...
Hur ska Sverige styras. Jamen lämna över den frågan till riksdan nudå. Och när det gäller Umeå – jamen lämna över det till Holmlund! Den viktiga frågan för många umebor har inte med politiken att göra utan om viktigare frågor som om det ska vara moget eller modernt.
Vår lokale Kurt på SVT i Umeå har uppviglat oss alla till stort intresse för styrdans och dansbandsveckan i Malung har dragit rekordmånga besökare i somras. Nu är sommaren förbi och logdanserna med men tror ni diskussionerna har avslutats? Nej det är nu de börjar!
Nu kommer listorna om vilka dansband som varit bäst. Jag ser två inlägg på Ordet Fritt i VK tisdagen den 28 september som båda förordar att Jontez är bästa bandet i sommar. Man är också överens om att Bengt Hennings är tvåa och Mats Bergmans trea. Frid och fröjd kan man tycka men som populist kan jag inte låta bli att lägga mig i. Är det verkligen rätt att Matz Bladhs är bättre än Flamingokvintetten? Och är Chiquita ett sämre band än Junix? Ja kanske. Tips: Man ska nog inte döpa sitt dansband efter en banan. God Morgon!

Ja du Nicklas. Nu har jag varit populist så det räcker. Passa på du med och gör någon glad i din nästa krönika! Fritt fram för kärlek!
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!