Foto: Peter Öberg

Snabb elbil på blixtvisit i Umeå

Som en del i Umeås hållbarhetsvecka SEE ordnade umeåföretaget Hybricon en dag där det senaste inom elbilar visades upp för alla nyfikna. Hybricon, som arbetar med att konvertera hybridfordon till laddhybrider, har sina lokaler i Ryska villan på Teg. På plats utanför villan fanns under fredagen bland annat ett exemplar av Tesla Roadster, världens snabbaste elbil, som Bil & Bostads utsände fick en åktur i.

han Sörliden som förste svensk fick sin Tesla Roadster levererad.
– Jag var ute efter en elbil med tanke på att minska bränsleförbrukningen, och Teslan var den enda som fanns att få levererad. Det fanns också en tanke om att kombinera drömmen om en sportbil med en bruksbil, säger Johan Sörliden som kör bilen till jobbet varje dag, även under vintern.
– Det har fungerat bättre än väntat, men visst finns det problem. Bland annat har jag fått byta två fläktar som inte klarat vårt klimat.
Körsträckan på en laddning är förvånansvärt lång, 390 kilometer enligt tillverkaren.
– Det går att köra så långt, men mer realistiskt är 25-35 mil beroende på hur man kör, säger Johan.
Johan bor i Linköping men körde upp till Umeå för att delta i träffen. Mellan Uppsala och Umeå krävdes ett stopp i Sundsvall på sju timmar för att ladda batteriet. Att ladda bilen i ett vanligt eluttag tar allt från ett par timmar till ett dygn om batteriet är helt urladdat. På instrumentbrädan framför växelspaken finns en skärm som visar hur långt man har kvar att köra.

Imponerande prestanda
Teslans elmotor ger 185 kW, eller 248 hästkrafter, vilket räcker till en toppfart på dryga 200 km/tim och en acceleration från 0 till 100 km/tim på fyra sekunder. Och visst är accelerationen imponerande när vi bjuds på en åktur med Johan. Men det första man tänker på när man åker i väg är att det inte finns något motorljud överhuvudtaget.
Teslan Roadster visar att framtiden redan är här. Om det går att åstadkomma en så pass kraftfull sportbil borde det inte dröja länge innan det dyker upp andra mer vardagliga alternativ.
Hur reagerar då folk på Johans bil?
– Förvånansvärt många veta vad det vad det är för bil. Jag har pratat med Lamborghini-ägare och andra som kan uppleva att en del människor är avundsjuka, men med den här tycker alla det är häftigt.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!