Bespisningstanternas diktatur!

Om man i början av 70-talet hade fått läsa rubrikerna: ”200 strejkande kinesiska bärplockare i Storuman” så hade man förmodligen trott att nu hade det brunnit ordentligt i proppskåpet på nattredaktören på både VK och VF. Kineser plockade inte bär. De plockade lichifrukter och vattenkastanjer och hyllade Chairman Mao. Och hamnade på väggaffischer på Glunten 5.

Men nu är ju detta 2010 och Mao Tse Tung ligger i ett maosoleum och det är ett faktum att 200 kinesiska bärplockare har strejkat i Storuman. Hur kom det sig att de hamnade där? Vem lurade dit dem? Det handlar om oseriösa bemanningsföretag har vi fått veta, men det är bara halva sanningen. Jag anar en konspiration bakom det hela. Bespisningstanternas diktatur!

Fingervassa lakansdragare
Allt började under kriget. Närmare bestämt år 1942 när man startade Lanthushållsskolan i Dalkarså i Bygdeå socken. Denna läroanstalt bildades för att tukta västerbottniska flickor till lydnad och skötsel, till noggranhet och till sparsamhet. ”Ta vara på vattenavkoket till pären, det kan du använda som sköjvatten vid din hårtvätt. Stärkelsen från pären dug till sviskonkrämen lika bra som att stärka lakan som tvättas, manglas och dragas!” Praktiska råd och tuktande övningar fostrade flickorna och när de utexaminerades var de bredvadade av allt spjärn och fingerstarka som kinesiska tandläkare av all lakansdragning. Nu var de färdiga att fostra generationer av skolbarn i sin roll som Bespisningstanter.

Bespisningtanternas diktatur
Vilka skickade ut oss skolbarn i lingonskogen förr i världen? Ja inte var det vår ömma moder, hon som sjöng ”mors lilla olle” för oss. Eller ”björnen sover”. Den senare är garanterat en skrämselsång för att hålla barn borta från skogen. De som diktatoriskt fick ut oss i lingonskogen är tanterna som jobbade i våra Barnbespisningar och som röt: ”Nu ät du upp!” fast fläsket i ärtsoppan ibland var från en oskållad grisusling med pälsen kvar. Hovva!
Hur många barn i Västerbotten har inte fått gå där med sin trelitershämtar i skogen och försöka få ihop sin ranson under Bespisningstanternas diktatur och sen få skämmes för att hämtarn var halvtom. Det har kallats Friluftsdag eller Operation Dagsverke eller Skördelov. Men det har hela tiden rört sig om organiserat slaveriarbete med obetald och minderårig arbetskraft.
Nicklas frågar mig om JAG plockar mina egna bär till pannkakakan, nej säger jag för jag har varit utsatt för dessa Bespisningstanter hela min barndom. Så fort jag ser en tom hink får jag ångest!

Eh ... gick nog vilse här va
Jaha. Och vad har detta att göra med hur det kommer sig att Västerbottens skogar fylls av asiater av alla de slag varje höst? Thailändare, vietnameser och kineser. Hm! Ja just när jag skulle dunka bevisen i bordet vart jag lika svarslös som Maud Olofsson när hon skulle försöka förklara hur det kom sig att Hushållningssällskapet gick i konkurs precis som hon själv hade slutat där som VD. Minneslucka!
Undrar om inte både jag och Maud fick i oss psykotroniskt glömskapulver som blandats i såsen till blåkoketorsken eller i storgrynigpölsan av dessa listiga Bespisningstanter som stått där i vitrocken och flinat som Nurse Ratched i Gökboet. Nog är det så. Men ändå ha en bra dag säger krönikören Karlsson efter detta freudianska utspel. Godmorgon!

Ja du Nicklas. Som jag bär mig åt. Skälla ut en hel yrkeskår på det här viset. Men nu har du chansen att ridderligt försvara dem. Och bli hjälte!
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!