Foto: Sofia Johansson

Uppskattad helg tillbaka

Går du i husköpartankar? Är det dags att sälja? Eller vill du kanske bara känna pulsen på fastighetsmarknaden? Under den kommande helgen håller stans mäklare öppet hus och det utlovas allt från smygpremiärer till hjälp att äntligen få svar på alla de tusen frågor som finns kring fastighetsköp.

Man brukar säga att husköp är en av de största investeringarna man gör i sitt liv. Vilket sorts hus vill man ha? Vad ska man tänka på? Både för genomsnittsköparen och säljaren hör ord som kommunal fastighetsavgift, lån, budgivning, köpeavtal och undersökningsplikt inte till vardagen. Under lördagen är Mäklarringen en av de fastighetsmäklarfirmor som håller öppet hus och hjälper till med att svara på frågor, bjuda på fika och visa sina nyheter.
– Vi kommer ha en liten smygpremiär, där vi presenterar ett helt nytt område i Hemavan. Det är exklusiva, riktigt fina stugor med pris från 995 000 kr, säger Peter Lindeberg, mäklare på Mäklarringen.
Under veckodagarnas pressade tidschema kan det ibland vara svårt att hitta tid till att äntligen omvandla tankarna på ett hus till ett första, fysiskt besök hos mäklaren. De årliga Bil & Bostadsbytardagarna ger inte bara kunder en chans att besöka mäklarna under en lördag. Den är även uppskattad hos mäklarna själva.
– Det är kul med en helg då alla mäklare samarbetar och har aktiviteter. Det är roligt att vi under en dag gör samma sak, tillsammans, säger Peter Lindeberg.

”Att hjälpa till är vår vardag”
På egen hand går det att titta runt ganska grundligt efter hus och bostadsrätter på internet, i lokaltidningar och på mäklarfirmorna. Det är mycket att tänka på, men man behöver inte vara eller bli en expert. Det är mäklarnas roll.
– Vi hjälper till med allt från det juridiska till pantbrev, finansiering och besiktning av huset. Träffar du en mäklare får du svar på frågetecknen. Som köpare eller säljare kan man inte veta allt, och då finns vi som kan hjälpa till. Det är vår vardag, säger Peter Lindeberg.
De första trevande stegen in på fastighetsmarknaden kan kännas stora att ta. Men likt mycket annat handlar det bara om att kasta sig in i den.
– Det kan kännas stort och lite svårt att veta i vilken ände man ska börja. Men när man väl verkligen bestämt sig för att köpa eller sälja så handlar det bara om att ta det där stora steget in på marknaden. När man väl har gjort det är man inne. Att gå på visningar är jättenyttigt och då kanske ens idé om hur huset ska se ut och vilka behov det ska fylla blir tydligare. Familjen har kanske vuxit och man behöver bo större. Eller så vill man ha ett mindre hus, dyrare eller billigare eller bo på ett annat område. Behovet, och varför man köper hus, är olika för alla. Och är man osäker på om man vill ha hus så kan man köpa en bostadsrätt. Det är ofta en bra investering som du får ut mer pengar för än då du köpte den, säger Peter Lindeberg.

Viktigast att det känns rätt
Hur vet man då när man har hittat rätt? När är det dags att bestämma sig för huset där man kommer bo några år framöver?
– Det viktigaste är att det känns rätt. Du ska tänka; det här är ett ställe jag kommer bo och trivas i. Och att ekonomin går ihop, att man väljer hus efter det man har råd med förstås. Och det hjälper banken till med. Så innan man börjar leta hus är det alltid bra att boka ett möte med banken så att man vet hur mycket pengar man har att röra sig på, säger Peter Lindegren.
När idéerna börjar ta form, om vad det är man vill ha och behöver, blir det även dags att tanka på den ekonomiska biten. Mycket pengar kan sparas beroende på hur du väljer att värma upp huset. Bergvärme? Jordvärme? Pellets? Fjärrvärme? Solceller? Det finns gott om alternativ. Då är frågan vilken av alla valmöjligheter som passar ens hus och vad man har råd att investera i.
– Bergvärme är värdehöjande. Om man senare ska sälja huset får man ofta tillbaka den investering man lagt ner på att skaffa bergvärme. Och ju längre du bor i huset desto mer hinner du känna av vilken förändring det blir ekonomiskt, att det är billigare i längden. Redan efter fyra till fem år börjar du få tillbaka det du investerat, säger Peter Lindeberg.

Efterfrågad prisklass
Umeå kommuns senaste redovisning av prisutveckling på fastigheter visar att villapriserna har stigit med elva procent sedan finanskrisen, i slutet av 2008. Hela sex procent av de elva procenten har skett det senaste året, vilket pekar på en uppåtgående kurva för villapriserna i Umeå.
– Under lågkonjunkturen gick det snabbt ner och sen snabbt upp igen. Det är inget man känner av idag. Det finns fler köpare än hus till salu. Och just nu är räntan låg. Snittpriset på hus i Umeå ligger kring två miljoner och den prisklassen är alltid efterfrågad, säger Peter Lindeberg.
Det är inte bara barnfamiljer som är ute efter hus eller bostadsrätt. Umeås studentklimat gör att det under vissa perioder av året kan vara svårt att få tag i lägenheter.
– Vi säljer ganska mycket till studenter, eftersom det är svårt att få tag i lägenheter. Om man flyttar hit för att plugga och vet att man kommer stanna några år är det ofta billigare att köpa än att hyra i slutändan, även om det handlar om en investering. Ettor är alltid populära men också treor, som man delar på, säger Peter Lindeberg.

Aktiviteter och fika
Han tror inte att den nu nyinvigda Botniabanan kommer påverka fastighetsmarknaden i det centrala Umeå, men att det kan kännas av i kommundelar utanför.
– Jag tror inte att det kommer påverka Umeås priser. Men det kan nog bli väldigt positivt för exempelvis Hörnefors och Nordmaling. Med tåget kommer man kunna pendla på femton minuter och priserna på villorna är betydligt mer pressade där än i Umeå, säger Peter Lindegren.
Bostadsrätt eller hus? Jordvärme eller pellets? Bankkontakter och köpeavtal. Under lördagen ställer Umeås mäklare upp med sin kunskap, ordnar aktiviteter och bjuder på fika. För den husintresserade, funderande eller kanske bara tårtsugna.
SOFIA JOHANSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!