Foto: Sofia Johansson

Nu är en bra tid att köpa ny bil

På lördag håller stans bilhandlare öppet hus. Det är dags för Bil & Bostadsbytardagarna. Det blir en dag fylld av nyheter, specialerbjudanden, tårta och olika former av happenings för den bilintresserade. Lindholms Bil är en av de firmor som ser fram emot lördagen. – Vi kommer ha en del specialerbjudanden och bjuda kunderna på tårta, säger Mats Lindholm, ägare och grundare av Lindholms Bil som är återförsäljare av BMW.

Sommarvärmen verkar ha försvunnit från Umeå och kanske är minnet av semesterdagarna något som länge kommer ligga kvar och kittla minnet. Men hösten innebär mer än röda löv; nystarter.
– Jag tycker det är bra att vi bilhandlare får ett startskott för hösten efter sommarstängt och semester. Under sommaren kan man säga att vi går i ide. Visst är det härligt med sommar, men hösten kommer alltid att komma. Det går inte att undvika. Och då är det väldigt trevligt att vi bilhandlare drar igång tillsammans, samtidigt. Från och med lördag börjar helgöppet igen och då har fler kunder tid att titta förbi hos oss, säger Mats Lindholm.
Hösten är början på det nya året för bilbranschen. Det är då nästkommande års bilmodeller visas och börjar byggas. Förra veckan hade Lindholms Bil höstnyheterna på visning.
– I karavanen visades BMW:s bränslesnåla teknik som ändå ger bra prestanda, säger Mats Lindholm.
Körsugna har provkört under en veckas tid och nu har karavanen dragit vidare till Burlin Motor i Skellefteå där det fortfarande finns chans att kika närmare på modellerna under veckan. Och den nya serien är inget undantag i miljötänket som vuxit inom bilbranschen under åren.
– Efterfrågan på bränslesnåla bilar fortsätter att öka. Miljöfrågor är viktiga idag. Man pratar mer om förbrukning än om hästkrafter. Och BMW har lyckats kombinera båda, bilarna är sportiga men håller ändå nere förbrukningen, säger Mats Lindholm.

Byte till bränslesnålare bil
Det är kanske inte bara specialerbjudanden som kommer fresta den bilköparsugna under helgen. Om man tänker mer långsiktigt så är det väl ingen som frivilligt utsätter sig för att bli strandsatt utmed vägen under det kommande vinterhalvårets kalla dagar.
– Inför vintern vill man att bilen ska fungera. När det är snöstorm ute vill man gärna att bilen ska starta utan att krångla. Man kan ta ett steg i taget. Tillåter ekonomin inte en helt ny bil kommer ändå en begagnad, nyare bil mest troligt vara miljövänligare och säkrare än den gamla. Om du har en äldre bil och byter upp dig nu så är den bränslesnålare vilket betyder att den är bra för miljön. Även säkerhetsmässigt kommer den att vara bättre än din gamla bil, säger Mats Lindholm.

MRF – en trygghet
Bilfirmor, annonser eller Blocket? När det väl är dags för ny bil, vart ska man då vända sig? I djungeln av utbud är allt inte alltid självklart. Motorbranschens Riksförbund, MRF, är en branschorganisation som bilhandlare kan ansluta sig till. Ett medlemskap i MRF ska fungera som en garanti för trygga bilaffärer. Mats Lindholm förklarar varför det är fördelar med att göra bilköpet hos en MRF-ansluten firma.
– Jag tycker självklart att det är bra att det finns alternativ. Men om man köper bil från en MRF- bilhandlare får du en trygghet som innebär att du vet vad du köper. Köper du bil från Blocket så faller undersökningsplikten på dig själv. Du måste själv ha koll på saker för det blir svårt att ringa tillbaks några dagar senare och säga att du inte var nog insatt när du köpte bilen. När man köper bil från en MRF- bilhandlare ska du med låg kunskapsnivå ändå känna att du blivit så väl informerad att du verkligen vet vad du köper, säger Mats Lindholm.

”Kul att köra”
Enligt SIKA, Statens institut för kommunikationsanalys, fanns det 46 726 personbilar i Umeå 2008 och 4 278 995 personbilar i hela Sverige samma år. Bilar har blivit en naturlig del av vardagen. Skillnader mellan bilmärkena finns det givetvis. Tillverkarna har bestämt vad just deras märke ska vara bra på, vad deras signatur är. Men nu för tiden jobbar de flesta tillverkare med att få ner bränsleförbrukningen och öka säkerheten.
– Bilbranschen har blivit jämnare helt enkelt. Tillverkarna har små marginaler att röra sig med, om vad som ska skilja deras bil från andra. Det är precis som med jeans. Blåa jeans från H&M eller från Levis ser nästan likadana ut, håller dig varm på vintern och fungerar som ett par byxor ska göra. För ett par Levis betalar du lite mer och de kanske är mer slitstarka. Men båda paren är ändå blå och båda paren håller dig varma på vintern. Likadant är det med bilar nu för tiden. Små saker skiljer. BMW står för körglädje och är ett sportigt märke. Precis som att identifiera sig genom att bära olika klädmärken så identifierar man sig med vilken bil man kör. Och av erfarenhet vet vi att de som köper BMW är människor som tycker att det är kul att köra, säger Mats Lindholm.
Oavsett vilket märke man är intresserad av, så ges chansen på lördag att komma hem med nya bilnycklar i handen eller att bara låta sig frestas av höstnyheterna.
Nästa helg är det dags för stans mäklare att hålla öppet hus och vad de erbjuder får nästa lördag utvisa.
SOFIA JOHANSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!