Foto: Volvo

Lägg vikt vid hur du lastar bilen

Inför semestern fyller man gärna bilen med familjens favoritsaker och många viktiga hushållattiraljer packas med på resan. Allt ifrån flytvästar, kaffebryggare, kylväska till stövlar, fiskespön, lådvin och kanske till och med husdjur. Förutom detta kommer de sedvanliga väskorna för familjens kläder.

Semestrande svenskar packar sina bilar tyngre än vanligt och en tungt lastad personbil blir lätt instabil och svajig vid alltför hög fart. När tyngdpunkten ändras minskar bromsförmågan och risken för trafikolyckor ökar. Under sommarmånaderna ökar antalet dödsfall och svårt skadade på svenska vägar.
– Vi råder alla som åker ut med sina bilar på sommarvägarna att vara extra noggranna med packningen. Tungt bagage ska lastas så nära sidoväggar och ryggstöd som möjligt för att undvika att lasten slår igenom baksätet vid en olycka, säger Torbjörn Annerfors, affärsansvarig för motor på Trygg-Hansa. En fel lastad bil kan tyvärr påverka säkerheten ganska dramatiskt i dåligt väglag.
För att inte förändra fordonets vägegenskaper ska man alltid sträva efter att lasta tyngre saker framför eller över bakaxeln. En väska som väger endast tio kilo motsvarar en vikt på ett halvt ton vid en kollision i 50 kilometer i timmen. Innan bilen packas är det också bra att kolla upp den högsta tillåtna vikten på lasten där såväl passagerare som bagage räknas in.

Många bilinbrott under sommaren
Även om bilinbrott totalt sett har minskat så ökar riskerna under sommaren i samband med att man just packar bilen full inför semesterresan. Under 2008 anmäldes 79 900 stölder ur och från bil eller annat fordon.
– I mer än hälften av alla bilinbrott stjäls värdesaker som ligger synliga i bilen. Förutom att låsa bilen rekommenderar vi alltid att täcka över värdesaker eller lägga dem i bagaget eller handskfacket där de inte synliga för tjuven, säger Torbjörn Annerfors.
Källa: Trygg-Hansa

Fler Artiklar
Klicka och läs!