Foto: Peter Öberg

Sista veckan med gänget

Det finns profiler och det finns Profiler. En av de senare hittar man på Berg-ners Bil på Ersboda. Under 44 år har Sören Karlsson servat bilar på en och samma arbetsplats. Även om bilmärkena har skiftat har Sören stått stadigt med fötterna på verkstadsgolvet. Efter ett långt arbetsliv väntar nu pensionen – och villan i Växtholm.

Det var 44 år sedan Sören Karlsson fick anställning som plåtslagare på det som då hette Bröderna Palms Biltjänst, på Dragongatan i centrala Umeå. Då var det sovjetiska bilmärket Moskvitj som såldes.
Firmanamn och lokaler har ändrats under åren, men Sören har följt med hela vägen. Första flytten gick till Ersmarksgatan där man började sälja Fiat. 1984 blev företaget Bergners Bil och flyttade till nybyggda lokaler på Formvägen på Ersboda där man håller till än idag. Då var det Mazda som gällde – märket introducerades på den svenska marknaden under 70-talet. Idag säljer man Mazda och Kia på Bergners Bil.

Blev bilmekaniker
Sören arbetade som plåtslagare fram till 1999 då han blev bilmekaniker.
– Det har tillkommit mycket elektronik, men motorn har inte förändrats mycket, säger Sören angående hur bilarna och arbetet sett ut under åren.
Sören har ägt en hel del egna bilar under åren. Den bil Sören minns bäst är en Volkswagen K 70, minnena är dock inte enbart positiva.
– Det hände en del med den, den hade en del barnsjukdomar kan man säga, säger Sören och skrattar.
Denna vecka är Sörens sista på jobbet. Nu väntar ett lugnt liv i villan i Växtholm.
– Jag kommer hålla på hemma med hemmanet, med skog- och åkerskötsel.
Det är det ingen som missunnar Sören.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!