Foto: Softeis

Klassikern: Neuschwanstein

Verklighetens Törnrosaslott ligger utanför Füssen i södra Tyskland. På en brant höjd några hundra meter ovanför byn ligger slottet och för att nå porten in får man ta sig fram på en sluttande, slingrande väg.

Neuschwanstein är välkänt och återkommer på åtskilliga vykort, pussel och annonser världen över. Det är även original till Törnrosas slott i Disneyfilmen.
Slottets historia börjar 1869 då Ludwig II valde att dra sig tillbaka efter ett militärt nederlag. Han fick inte längre själv bestämma och reducerades till lydkung. Han flyttade då till en bergstopp nära sitt barndomshem och det var där han spenderade den största delen av sin regeringstid. Ludwig II dog 1886 och slottet var inte färdigbyggt då, men många av de rum han hann vara med att bygga är magnifika. Sovrummet går i gotisk stil och det tog fyra år för de 14 träsnidarna att göra klart träsniderierna i rummet. Sängen ser ut som en gotisk kyrka med fönster och torn och väggarna är dekorerade med scener ur Tristan och Isolde.
Trots slottets medeltida skepnad var det utrustat med alla den tidens moderna faciliteter, i köket fanns rinnande vatten, både varmt och kallt, och skåp som kunde värmas upp med varmluft. Det fanns till och med telefon och det sägs att Ludwig talade med sin mamma flera timmar om dagen.
Christian Jank var den man som ritade slottet och Eduard Riedel uppförde det.
ELIN TJÄRNSTRÖM

Fler Artiklar
Klicka och läs!