Foto: Ann Lindberg

Hittade det perfekta läget

När man svänger av E4:an och kör mot Sikeå hamn kan man gärna lyfta blicken något åt vänster när husen på vänster sida tar slut. Har du tur hinner du få en skymt av en fantastisk byggnad högt uppe på bergsknallen. Här har Ann-Britt och Hans-Åke Andersson valt att slå sig ned.

Det var praktiska skäl som gjorde att paret valde Sikeå. Ann-Britt och Hans-Åke köpte Spiranhuset vid E4:an år 2000. Hans-Åke ville bo nära Spiran och Ann-Britt, som då arbetade i Umeå, tyckte att Sikeå var perfekt ur pendlingssynpunkt – alla bussar stannar nämligen i Sikeå.
De satte igång att leta hus, men inget kändes riktigt bra. Så småningom insåg de att det inte var det perfekta huset de skulle leta efter, utan det perfekta läget. Med nya ögon började de så om i sitt letande och hittade huset på bergsknallen i Sikeå, ett sommarhus på knappt 70 kvadratmeter, med eternitplattor, utan vatten och avlopp. Men LÄGET – detta var vad vi hade letat efter menar paret.
Utbyggt åt alla håll
De började med att fixa kök, badrum och sovrum. Mars 2003 flyttade de in och har sedan dess fortsatt att rusta upp huset. Trots att de har snickrat och fixat på huset har de ändå aldrig bott ”mitt i bygget”. Huset var för litet och behövde byggas ut, så Hans-Åke byggde helt enkelt till huset utifrån, på alla håll och kanter bör man tillägga. När en utbyggnad var helt färdig togs väggen upp till rummet innanför och den nya ytan integrerades i boendet. Jättesmidigt tycker paret – man slipper byggdamm, verktyg, virke med mera inomhus. Nu är huset nästan klart, det finns fortfarande ett hörn som väntar på att färdigställas, när det är klart blir det ett behövligt gästrum. Totalt kommer huset att bli 120 kvadratmeter.
Stilen på huset är både robust och skir. Det robusta står alla trädetaljer för, tjocka stockar håller upp ryggåstaket i vinterträdgården, exteriört ser huset timrat ut med vackra detaljer. Det skira svarar alla stora spröjsade fönster för. Det är mer fönster än vanligt på detta hus. De ville ha rymd och ljus i sitt hus och har verkligen lyckats. Ann-Britt och Hans-Åke berättar att de ville integrera inne med ute och via vinterträdgården kan de nå ut till ett trädäck som löper längs halva huset.

Rusa inte iväg
Ett tips som paret vill ge till de som står i beredskap att bygga om eller bygga nytt är att låta idéerna mogna och inte rusa iväg. Risken är annars att något som i första taget verkar vettigt och funktionellt visar sig vara ett misstag som kanske låser det vidare bygget. De har hunnit skissa på många varianter och gjort många ritningar innan den slutliga utformningen spikades.
– Vi trivs otroligt bra här uppe på höjden, det är en fröjd att komma hem till huset efter arbetsdagens slut och kunna sätta sig i solen på altanen och bara njuta av stillheten. Doften av tall från skogen ger hemkänslan, avslutar Hans-Åke.
ANN LINDBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!