Foto: Martina Lindberg

Kampanj för fler invånare

I Robertsfors arbetas det aktivt med att locka inflyttare till kommunen. – Här finns en fantastisk miljö med allt från skogslandskap till en lång kuststräcka och god service. Det fungerar utmärkt att ha kvar jobbet i Umeå och med inflyttarkampanjen vill vi visa på möjligheterna med att bo i Robertsfors kommun, säger Ann Lindberg som arbetar i det EU-finansierade projektet ”Next Step”.

Det EU-finansierade projektet Next Step syftar till att skapa attraktiva boenden och livsmiljöer. Idag bor det ca 6 900 personer i Robertsfors kommun, men målet är 7 500 invånare till år 2020 och 10 000 år 2050.
– Kommunen har en ganska kaxig vision, nämligen ”Sveriges bästa kommun år 2020” säger Ann Lindberg som ansvarar för inflyttarkampanjen. I det jobbet ingår att vara spindeln i nätet, att planera och se till att allt fungerar och inte minst att skriva reportage till inflyttarbilagan som ges ut tillsammans med Västerbottens-Kuriren och Västerbottens Folkblad.

”Inga problem att pendla”
Inflyttarkampanjen består av tre delar; bilagan, informationstält på Rådhusesplanaden i Umeå den 22 maj och öppna husvisningar runtom i kommunen dagen efter.
– Jag har mött ett otroligt positivt gensvar från alla jag kontaktat och det är det som gjort aktiviteten möjlig, säger Ann.
Mäklarna ställer upp med att lyfta fram hus i Robertsfors kommun i Bil & Bostad och med söndagens öppna husvisningar. Studieförbunden ordnar olika aktiviteter i informationstältet. Bland annat blir det teckningstävling för barn och ansiktsmålning. I informationstältet kommer kommunledningen med politiker och tjänstemän att finnas för att berätta om möjligheterna i Robertsfors.
– Att bo i Robertsfors kommun och pendla till jobbet i Umeå eller Skellefteå är inget problem, säger Ann Lindberg och berättar att det kan ta lika lång tid att köra från en sida av Umeå stad till en annan som att åka från Robertsfors till Umeå.

Ett drömboende
Ann själv har bott i en av byarna i kommunen med sin familj innan makens jobb gjorde en flytt nödvändig. Barnen var små och det var ett perfekt boende – stor tomt, skogen runt hörnet och samtidigt en närhet till staden i Umeå.
– Det är ett drömboende! Friheten att kunna släppa ut barnen och låta dem leka på gräsmattan och själv kunna stå i köket. Bara att slippa dra barnvagnen upp och nedför trappor var guld värt. Sedan finns en gemenskap i ett mindre samhälle som är svår att hitta i större städer – här är det naturligt att hjälpas åt och att gemensamt ordna aktiviteter till exempel vid valborg och midsommar.
MADELEINE ARVIDSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!