Foto: Fastighetsbyrån

Förbered bostaden inför visningen

När du har bestämt dig för att sälja din bostad är visningen din chans att ge besökarna ett riktigt bra första intryck. Något som är helt avgörande för att så småningom få ut bästa möjliga peng från din bostadsförsäljning.

Det är de små och de stora detaljerna som gör skillnad. Allt från att du bör ta bort personliga fotografier till att du kan måla om. Du väljer själv ambitionsnivån.
– Det är på visningen som säljaren har chansen att visa upp bostaden från sin absolut bästa sida, säger Ulrika Berg, pressansvarig på Fastighetsbyrån. Det första intrycket är väldigt viktigt och visningen är ju spekulanternas enda chans att provbo bostaden innan de bestämmer sig. Tänk på att bostaden ska vara inbjudande. Färsk frukt på köksbordet, nya blommor i vardagsrummet och friska örter i köket är små, enkla saker som förstärker upplevelsen för visningsbesökarna, säger hon.

1. Hallen
Minska ner antalet skor och ytterplagg i hallen. Har du garderober i hallen så passa på att rensa ut och packa ner en del av kläderna.

2. Badrummet
Försök att rensa bort så mycket som möjligt, även vid tvättställ och badkarskanten. Rensa avloppet så att vattnet rinner bra. Som en trevlig bonus kan du hänga in rena handdukar.

3. Vardagsrummet
Packa undan prylar och småsaker. Dra upp persienner så att folk kan se ut. Är det mörkt ute, tänd några fina små ljus. Har du öppen spis, tänd en brasa.

4. Köket
Diska undan, plocka bort köksprylar som bestick, kastruller och grytlappar. Rent och snyggt ska det vara. Rensa kylskåpsdörren från fotografier, teckningar, kylskåpsmagneter och annat. Naturligtvis ska det vara undandiskat och tomt i soppåsen. Tänk också på att spekulanterna kanske vill titta i skåp och skafferi.

5. Sovrummet
Sängarna ska vara bäddade och smutstvätten ska in i tvättkorgen. Rensa ut kläderna ur garderoben, om möjligt. Vädra klädgarderoben. Och när du ändå är igång, vädra gärna hela bostaden en stund innan visningen.

6. Arbetsrummet
Städa upp på skrivbordet. Sortera lösa papper och töm papperskorgen. Försök att få ordning på sladdar och sånt, så att det ser snyggt ut. Sortera i bokhyllan och plocka undan så mycket som möjligt.

7. Barnrummet
En snabbstädning i barnrummet är alltid en bra idé. Det tenderar ju att finnas en hel del saker där. Sortera leksakerna och plocka undan så gott det går.

8. Tvättstugan
Plocka undan tvätt. Tvättkorgen ska helst vara tom. Kasta tomma tvätt- och sköljmedelspaket. Det ska vara rent och snyggt i tvättstugan.
9. Förråden
Sortera och städa upp på hyllorna. Försök att hålla golven rena från pinaler.

10. Tomten
Under sommartid kan det vara bra att lägga ner lite jobb på tomten. Har du sånt som står och ser skräpigt ut, forsla bort det, det ska ändå göras till tillträdet. Klipp gräsmattan och rensa rabatten.

11. Vintertid
Under vintermånaderna bör infarten och entrétrappan vara skottade. Gärna sandade till och med. Det ger intryck av att du bryr dig om och sköter ditt hus, vilket i sin tur skapar ett gott förtroende.

12. Fotoalbum
Ha inte alltför mycket fotografier framme, personliga bilder kan för all del vara fina, men gör det också svårare för visningsbesökaren att tänka sig bostaden som sin egen.
Källa: Fastighetsbyrån

Fler Artiklar
Klicka och läs!