Årets tio mest irriterande fenomen

Det stämmer alldeles utmärkt, Benny – en gång varje månad adresserar jag ungdomarna i Norrland via tidskriften Nöjesmagasinet City. På hälften av utrymmet tillåter jag mig att gnälla på sånt som irriterar mig, och borde irritera alla – lite som en konsumentupplysning för kidsen inför livet. Här är en topplista, en summering av de tio mest enerverande sakerna det senaste året:

10. Googlexi
Förut när vi absolut var tvungna att komma ihåg saker gjorde vi det, men nu när allt går att kolla upp på ett kick via en I-Phone lägger vi helt enkelt ingenting på minnet längre. Det är faktiskt för jäv... ehh... hmm... vad höll jag på att prata om?

9. Sverigedemokraterna
Ska jag vara helt ärlig tycker jag inte att Sverigedemokraterna är särskilt irriterande, de är liksom för underhållande för att vara det. Jag såg en hel del av deras Landsdagar, och det var nog oktober månads bästa teve. När de lekte förening och hade ordförande och sekreterare och allt.

8. Stockholmare
Stockholmare tror överlag att de är nåt – paradoxalt nog är de sjukt provinsiella INOM staden. Djurgårdare till exempel som kickar ner Södertäljespelare hatar ju även folk från Solna och Söder. Undantaget är tydligen bara de egna kvarteren. Fattar de inte vad det innebär?

7. Zlatan Ibrahimovic
Att vara svensk och fotbollsintresserad är som att vara flickvän till en karl som misshandlar dig psykiskt. Man vet aldrig var man har honom, han är charmig men oerhört lynnig, han verkar alltid må bäst när han är någon annanstans, med någon annan, men trots det är man så kär.

6. Långa uppsnack
Tevekanalerna håller på att bräcka varandra i hur långa och utspädda uppsnack man kan ha inför idrottsevenemang. TV4 Sport tog priset inför El Clasico – två timmar. Näe, tacka vet jag Sven Plex Pettersson på sjuttiotalet. Tre minuter av vyer över alplandskap under tiden som Plex rev av väderförhållandena där nere i Garmisch – sen var det dags för föråkare. Effektivt!

5. Otacksamma cyklister
Visst kan jag stanna vid övergångsställen ibland när det kommer cyklister – trots att jag inte behöver – men någon form av tacksamhet förväntar jag mig. Det kalla kriget mellan bilister och cyklister riskerar eljest att trappas upp, och gissa vilka som kommer att förlora på det?

4. Facebook på mobilen
Vill ni höra ett bombsäkert recept för sociala olyckor? Okej: Drinkar + krogen + Facebook via mobilen. Det var tillräckligt pinsamt på 1900-talet när folk fick chansen att fylle-SMS:a vitt och brett på nätterna. Då kunde man trots allt enbart skämma ut sig mot dem man kände till numret till, men via Facebook kan man superpoka precis vem som helst, vilket öppnar oanade möjligheter till att framstå som en åsna.

3. Vuxna människor som paxar
Att barn paxar grejer är okej, de vet helt enkelt inte bättre – men att vuxna människor paxar platser är mer än vad jag kan stå ut med. Folk lägger sina handskar och mössor på hamburgerrestaurangers bord och tycker tydligen att det är värt skammen. Men; allt som det passar att säga ”lix” efter, måste man lägga av med så fort man fyllt 13. Typ; ”Jag har paxat den här – lix”. Sånt går bort.

2. Vuxna människor som kövallar
Herregud! Ska man måsta skriva det här i tidningen för att vuxet folk ska veta hut? Exempel: Om det öppnas ytterligare en kassa på ICA är det givetvis de som står före dig i kön som har företräde. Bara för att det dyker upp en extra kassör blir det liksom ingen öppen tävling att ta sig dit först. Extra irriterande blir det förstås när de som tränger sig ser så där nöjda och självgoda ut över sina ”goda reflexer”.

1. Läsarkommentarer i lokaltidningar
Bäst vore det förstås om man kunde låta bli att läsa vad folk skriver i artikelkommentarer, men; det är nästan omöjligt. Det är en plågsam njutning, som dock lämnar en besk eftersmak. Men en tes som jag haft verkar i alla fall bli styrkt av dem – att folk som är korkade och elaka när de är tonåringar inte alltid bättrar sig när de blir äldre. De förblir korkade och elaka även som vuxna.

”Ja Benny, det var min lista över de 10 mest negativa
sakerna som hänt under året. Jag vill se DIN lista över de 10 mest positiva sakerna!” 
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!