Foto: Peter Öberg

Tvätt i bilhall bästa alternativet för miljön

Sammanlagt tvättar vi våra bilar ca 30 miljoner gånger per år… Två tredjedelar av dessa tvättar sker ute på gatan. Billigt och enkelt. Trodde du ja! Det du inte visste är att omkring 2000 ton olja, 5000 ton rengöringskemikalier och fem ton tungmetaller rinner rakt ut i våra vattendrag.

Bäst är det att åka till en biltvätt eller en ”gör-det-själv”-hall när man ska tvatta bilen. De har ofta ett eget reningsverk där tekniken med recirkulerande tvättvatten tar bort 80-90 procent av föroreningarna. Saknas reningsverk passerar vattnet åtminstone alltid en oljeavskiljare innan det leds till avloppsreningsverket.
– Det folk oftast inte vet är att vattnet som rinner ner i gatubrunnarna går direkt till närmaste vattendrag och skadar djur och växter, säger Simone Andersson, informatör på Umeva.

Vad tvättvatten innehåller
Om man bara vill spola av en bil utan kraftiga rengöringsmedel kan man ställa sig på gräsmattan eller en grusad yta. Då rinner vattnet ner genom marken och hinner på så sätt renas på naturlig väg innan det når närmaste vattendrag.
Vatten som har använts vid biltvätt innehåller rester av olja, asfalt och flera skadliga tungmetaller som t.ex. bly, kadmium och krom. Dessutom ingår tensider och andra kemikalier som finns i bilschampo och andra bilvårdsprodukter. Även om du använder dig av miljömärkta biltvättmedel ska inte tvättvattnet släppas direkt ut i naturen.
Alla vill vi ha rent vatten i våra sjöar och vattendrag, därför är det viktigt att inte tillföra några giftiga ämnen. Växter, fiskar och de som badar i vattnet kommer att tacka dig för din hänsyn.

Fler Artiklar
Klicka och läs!