Vem bryr sig om Himalaya?

Okej vi har haft den snörikaste vintern på länge och trots att vi borde ha lärt oss av tidigare snörika vintrar så har vi alltså ingenting lärt. Man trodde att byggnormerna hade förändrats sedan 80-talet som var senaste gången taken rasade in på hallar och hus med platta tak, eller åtminstone att det fanns en beredskap för skottning.

Det vi oroade oss för på den tiden var inte heller KLIMATET. Nej då hade vi att oroa oss för kärnkraftsolyckorna i Harrisburg och Tjernobyl. Ingen har förresten hört talas om ordet bequerel sedan dess, nu vill till och med Maud Olofsson ha kärnkraft!

Klimatet blaha blaha!
Jo jag vet att det finns ovetenskapliga rön i det stora klimatkompendiet man har som grund för vår nya oro. Det är en student som har skrivit en ovetenskaplig text om glaciärsmältningen i Himalaya. So what säger Karlsson. Jordklotet förändras hela tiden och vem vet vad som finns i den glaciären? Kanske ännu en frystorkad döing som gick där och plocka bär en gång i tiden när det var varmt. Den här frystorkade och mumifierade ”ismannen” man hittade i Alperna kanske får en kompis? Och vad åt de i Himalaya för några tusen år sen? Müsli, torkad jak? Eller kan man hitta vitae-pro som hos en förhistorisk Stig Strand?
Man ska skilja på klimat och väder, säger nu alla som troget håller fast vid protokollet som man inte kunde komma överens om. Kör i vind, säger jag. Men förklara för mig hur alla istider uppstått och varför det var varmt i Västerbotten på medeltiden. På den tiden växte björkskogen ända upp till fjällvärlden och vi hade orkideer på fjällsluttningarna. Varför tror ni samerna går i kolt? Det var varmare förr!

Omskakande nyheter från Skellefteå
Det är meteorer, vulkaner och kontinentalsocklar som rör sig som står för de stora klimatförändringarna och katastroferna sedan jordens begynnelse. Vi bor inte vid foten av Etna, Vesuvius eller Krakatua och vi bor inte vid någon större förskjutning av kontinentalplattor, vad jag då vet. Däremot har vi ingen stadsplan i Umeå så blir det jordbävning här får husen dansa som de vill.
Nej som vanligt kommer oron från Skellefteå. Med tio års mellanrum brukar det bli jordskalv där och då får våra lokalreportrar ringa till Seismologen i Uppsala och höra efter hur mycket utslag det gett. Den senaste jordbävningen i Chile var visst på 8,2 vilket är rätt kraftigt, här i länet brukar der röra sig om 3,2. Men den är tillräcklig för att köksklockan ska hamna på sned i en orolig änkas kök i Övre Bäck och för att det ska bli dramatiska inslag i Lokalradion och i de två lokala tevekanalerna.
Det här är också största nyheten sedan Robban Tedestedt fick en puck i skallen på en träningsmatch med Skellefteå AIK. Så den ges högsta prioritet!

Oron sprider sig till Mariehem
En sån rapportering i tidiga morgonteven på SVT gör att Lokalradion nu även får samtal från en orolig pensionär på Mariehem som kan meddela att hennes gula kanariefågel Putte har dött samma natt. Kanske fick han hjärtslag på efterskalvet?
Eftersom skellefteåtrakten har många gruvor kommer frågan om Puttes död att även omfatta historiska inslag om hur man använt kanariefåglar i gruvorna i Wales, ty med Google kan man bilda sig hela tiden. Varför dog Putte? Ja inte av hjärtslag utan av syrebrist. Den gamla damen på Mariehem har inte kunnat vädra på hela vintern för den var alldeles för kall. Hur ska någon kunna trösta den gamla damen på Mariehem och hennes döda Putte med att medeltemperaturen över jorden faktiskt har sjunkit med en halv grad under 2009. Det finns en del pedagogiska svårigheter med att förklara detta, eller hur? God Morgon!

Nicklas. Jag är en stor anhängare av majbrasor. Det är visserligen bara mars nu men ska man dra ihop en hög måste man börja i tid. Vad har du för erfarenheter av majbrasor?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!