Jag har inget sifferminne!

Varannan vecka har jag gruvat mig för att Nicklas skulle komma med frågan om NÄR nånting har hänt. Nu är jag tvungen att bekänna; jag har inget minne alls när det gäller siffror! Jag glömmer årtal och födelsedagar och portkoder och är fullständigt nollställd när de frågar efter rätt årtal i Bit för bit i Aftonbladet eller i På spåret. Jag klarar inte ens av den allra skitenklaste frågan som brukar finnas på ett poäng: ”Detta var året när ABBA vann i Brighton – eller när Carola vann svenska melodifestivalen med Främling”. Alla kan. Men inte jag!

”Främling vad döljer du för mig” –
du döljer årtalet!
Ja nog minns jag Carola i sin gula byxdräkt och bibel. Men NÄR hände detta. Trots att jag har hört detta årtal säkert 100 gånger så fastnar det aldrig i minnet. Men jag borde ju minnas! Jag satt ju själv med i juryn här på SVT – när det hände! Jag minns att Staffan Ling skojade innan sändning via den uppkopplade länken med en stressad Bibi Johns som var programledare om att hon var från Arboga där de gör leverpastej, och jag minns att jag hade med mig en pryotjej från Röbäck som var aggressiv punkare och bara gillade Ebba Grön och egentligen hatade sån här schlagermusik. Sen såg hon Carola sjunga och väste åt mig under pausen att för henne kunde hon göra ett undantag och hon skulle jäklar slå ihjäl mig om jag inte gav full poäng till henne, jag som fick rösta. Vilket år? Hur ska jag veta det! Inte minns man bättre av att någon höjer rösten åt en, men jag gav Carola alla mina poäng och se vad som hände! Vi har inte fått uppleva en dag utan att det är nåt med Carola. Parfym till Haiti. Hade inte den där punktjejen från Röbäck skällt på mig kanske vi hade sluppit Carola. Jäkla Röbäck!

De första stegen på månen...
Bridlington England!
När landande den första människan på månen? Ingen aning men jag minns var jag var och vad jag gjorde. Jag var i England och liftade. Stod på tå och kollade in igenom ett fönster på en teve som sände månlandningen. Jag var i Bridlington vid Nordsjön. Bakom mig fanns nöjesstånd med enarmade banditer, tror det var en jukebox där också som spelade ”Sky Pilot” med Eric Burdon. ”How high can you fly, you’ll never, never, never...reach the sky.”
Vad gjorde du när Olof Palme sköts? Jag stod och diskade. Jamen vilket år var det då? Hur fan ska jag minnas det, jag diskar ofta! Och när jag diskar så hör jag ofta på radions program 1. Det var nog där jag hörde det. Jamen då måste du väl minnas vilket ÅR det var! Alltså jag har lyssnat på P1 sedan Herbert Söderström var programledare i OBS kulturkvarten. Hur länge sen är det? Jag vet inte men jag brukade alltid steka champinjoner till det programmet. De har samma burkar på Konsum än idag så hur ska jag veta NÄR det var. Det är ju samma samma eller hur? (Testa logiken i den alla psykologer!)

David Sandström ger oss
rätt diagnos
Igår var jag på NK på Gågatan och köpte en surdegsfranska. Nedför trappen från cafét kom umeåmusikern David Sandström tillsammans med en tjej. Han sa: ”Där har vi en förståndig människa” och så frågade han mig: Dyslexi heter det när man är dålig på ord, men jag undrar vad det heter när man inte har koll på siffror?” Han led av det och jag med! Tala om att träffa rätt person!
Vi var lika ovis båda när det gällde att komma på svaret men på nåt sätt kunde vi resonera oss fram till det. ”Dys” är nåt som är samma som fel, ”lexi” är nåt som betyder ord....men räkna....”kalkyli” kom David på sen han kliat sig på den typsika david-sandström-luvan som alltid sitter på sned: ”Det heter dyskalkyli!” sa han triumferande. Nöjd gick jag hem med surdegsfrallan vars pris jag glömde omedelbart jag hade betalat den och struntade i portkoden för jag har nyckel och sen lagade jag till en kyckling. Hur länge den fick vara i ugn och till vilket gradantal? Ingen aning. Tills Vem vet bäst började. All mat jag lagar brukar vara färdig då. God Morgon!

Ja du Nicklas. Jag har inget sifferminne. Har du nån dold ”talang” eller handikapp som du inte kan låta bli att berätta för våra drygt 200 000 läsare?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!