Foto: Stockholmsmässan

Rum för kreativitet

Virkade meddelanden och broderade sagor, Popup, Urban Dining och nya utställningsformen Design Students Selected by Formex. Vårens Formex bjöd besökarna på flera inspirationsutställningar.

Den 21-24 januari 2010 höll Formex öppet på Stockholmsmässan och fyllde hallarna med massor av inspiration. Förutom entrétorgsutställningen ”Creative Flow” som är sammanställd av designer Jan Rundgren visades också Handmade – Craft selected by Formex & K.H.V.C – en utställning med fokus på de för Norden unika produkter som finns inom området craft/konsthantverk. Utställningen var sammanställd av designer Synnöve Mork.
– Tanken med ”Handmade” är att ta fasta på det som skapats för hand. Utställningen visar på styrkan i handens kraft, det sinnliga och vackra. Fast det är inte bara vackert utan också humoristiskt, folkloristiskt och färgstarkt, som virkade meddelanden och broderade sagor. I hantverket finns lust och attityd, säger Synnöve Mork.
Utställningen innefattar material som exempelvis näver, spån, järn, glas, keramik, textil och trä, klassiska material när det gäller konsthantverk, men här satta i ett nytt sammanhang.

Individualistisk trend
På vårens trendtema ”Creative Flow” skapade designer Jan Rundgren utställningen ”Kreativa rum” på entrétorget.
– Ateljétrenden ligger verkligen i tiden, den individualistiska stilen känns som en av de starkaste för närvarande. Man söker det unika i både föremål och uttryck. Miljöerna är spontant bohemiskt inredda och visar att en skapande process pågår, säger Jan Rundgren.
Det kreativa rum som Jan Rundgren gestaltade på Formex hade både rymd och ljus. Funktionell skönhet är ett ledord. Det ska vara lätt att möblera om och anpassa efter det jobb som pågår för tillfället. Rummet är möblerat med stora arbetsytor och lampor med industrikänsla. Det är också viktigt att ha plats för vila och eftertanke.
– Det är alltid spännande att glänta på dörren till kreativa människors arbetsplatser. Konstnärer, formgivare eller fotografer, alla yrken sätter sin prägel. Om det sedan råder kreativt kaos eller ordning spelar ingen roll. Det finns nog ingen miljö som säger så mycket om en person med ett skapande yrke som en ateljé eller verkstad, menar Jan Rundgren.

Måste väcka uppmärksamhet
Uppdraget att gestalta Young Design Lounge på Formex gick denna gång till formgivare Jarl Fernaeus. Han bjöd besökaren in till Café Jarl – ett kafé där formgivarnas montrar runt omkring var den stora attraktionen.
– Young Designers-delen är den mest samtida och ett mycket spännande område på Formex. Det måste givetvis understrykas i kafékonceptet. Det får inte bara bli ett snyggt kafé utan det måste vara något extra som väcker uppmärksamhet. Det får å andra sidan inte ta för stor plats från utställarna, Young Designers, runt omkring, som ska vara den stora behållningen. Jag vill att kaféet ska kännas inbjudande, spännande och nytt på samma gång, säger Jarl Fernaeus.
Formex Stockholm anordnas två gånger per år och är Nordens största fackmässa inom inredning, design och presentartiklar. (Källa: Stockholmsmässan)
Anders Ericsson

Fler Artiklar
Klicka och läs!