Foto: Mikael Damkier

Vackraste villan i landet utsedd

Familjen Victors villa på Frösön är vackrast i landet. Det har Vi i Villas läsare och jury bestämt. Vinnaren korades bland totalt 770 tävlande bidrag från hela Sverige.

– Denna villa har ett alldeles eget nordiskt uttryck. De runda formerna, de eleganta materialen och det vackra läget gör också att detta tävlingsbidrag står ut alldeles extra, säger Christopher Holmerin, juryordförande och nordisk förlagschef för interaktiva medier Bonnier Publications AB.
Den vinnande villan är vackert belägen på Östersunds och Frösöns högst belägna villatomt. Huset är cirka 350 kvadratmeter stort och byggt i två plan i suterräng. Exteriören präglas av de runda formerna och de stora skifferpartierna. Från huvudvåningen har man en 180 graders panoramautsikt över Storsjön och den jämtländska fjällvärlden. Huset ägs av familjen Victor.
– Vad fantastiskt roligt! Även om man själv tycker att huset är vackert, så är det ju inte säkert att andra tycker likadant, säger Hans Victor. Vi föll själva för de runda och böljande formerna. Ingenting i naturen är fyrkantigt, så varför måste ett hus vara det?
Mikael Persbrandts hus inspirerade
När Hans och Beatrice Victor såg Mikael Persbrandts runda hus som var till salu i Stockholm för några år sedan, blev de förälskade i just de mjuka linjerna. Arkitekten kontaktades, som så småningom också ritade familjen Victors hus på Frösön. Hans Victor var själv projektledare för bygget som tog två år att färdigställa.
– Mot bättre vetande projekt ledde jag bygget själv. Jag har tummen mitt i handen och det har kostat mycket blod, svett och tårar! På ett sätt var det ändå tur att jag inte kunde så mycket, för hade jag vetat hur svårt det skulle bli hade jag aldrig genomfört bygget.
Villan är ritad av Pål Ross på arkitektfirman Ross arkitektur & design AB och stod klar 2007.
Tävlingen Sveriges vackraste villa, som utlystes i tidningen Vi i Villa under hösten 2009, uppmanade villaägare att skicka in exteriörbilder av sina hus. Totalt 770 personer deltog i tävlingen på viivilla.se. Familjen Victor vinner, förutom äran, även ett spabad från Folkpool, som utgör första pris i tävlingen.
Vi i Villa

Fler Artiklar
Klicka och läs!