Showtime i Detroit

På årets första stora bilsalong tog biltillverkarna till rock’n’roll och spektakulära scenshower i syfta att väcka uppmärksamhet. I Detroit, centrum för den amerikanska bilindustrin, arrangeras North American International Auto Show (NAIAS) där biltillverkare från hela världen presenterar sina nyheter och kommande modeller.

Glittrande bilar och koncept, framtidens teknik, tusentals journalister och representanter från näringsliv och politik var bara några av de saker man hittade på årets bilsalong i Detroit, eller North American International Auto Show som det offentliga namnet lyder. Här kunde man se vad biltillverkare från hela världen har planerat för framtiden.

Att det är grön teknik som gäller var “elektriska avenyn”, en yta på 11 000 kvadratmeter tillägnad elbilar och -teknologi, bevis på. Här fanns ett tjugotal bilmodeller till beskådan för mässbesökarna. Dessutom kunde journalister provköra lågutsläppsbilar inomhus på en specialbyggd bana omgiven av träd och blommor.
– Att saga att vi har ”laddat upp” inför 2010 års NAIAS är inte bara en ordvits, säger mässarrangören Doug Fox i ett pressmeddelande. NAIAS är ett forum för framåtskridande och debatt där bilindustrin får visa vad de gör för framtiden och där de kan informera journalister, politiker och allmänheten om teknik som kommer bli tillgänglig för oss alla.
Tydligt är att vi kommer få se fler hybridbilar och elbilar hos bilhandlarna i framtiden.
JONNY BERGGREN

Fler Artiklar
Klicka och läs!